7 manieren om paddenstoelen te bereiden

Elk najaar weer steken honderden eetbare paddenstoelen hun kopjes boven de vochtige bosgrond… allemaal boordevol unieke aardse smaken, voedingsstoffen en texturen. Ontdek dit uitzonderlijk veelzijdig ingrediënt: van pasta tot soep, hartige taarten en pasteien.

1. Gebakken of gestoofd

Veelvoorkomende soorten paddenstoelen

Witte champignons - kunnen rauw of bereid worden gegeten, en zijn lekker in salades, soepen en op pizza.
Shiitakes – verse shiitakes hebben een lichtere smaak, terwijl de gedroogde tegenhangers een intense smaak en aroma hebben. Ze worden vaak gebruikt in Aziatische gerechten zoals soep of bouillon, gebakken of gestoomd, maar ook in risotto en andere gerechten zijn ze heerlijk.
Portobello’s - geweldige vleesvervangers die heerlijk zijn in sauzen en bij pasta. U kunt ze bakken, grillen of opvullen.
Porcini - roodbruine paddenstoelen met een milde, aromatische smaak. Vaak gebruikt in de Italiaanse keuken, vooral in soep en risotto.
Oesterzwammen - deze waaiervormige paddenstoel heeft een delicaat aroma en smaak. Vaak gebruikt in Aziatische gerechten, in soep en wokgerechten.
Enoki paddenstoelen - lange, dunne, kleine paddenstoeltjes met een knapperige textuur. Ideaal voor soep, noedelgerechten en salades.

2. Soepen en bouillons

3. Knapperige taarten en pasteien

Weken of niet weken?

Verse paddenstoelen: door hun sponsachtige textuur is het beter om paddenstoelen niet in water te weken. Voordat u gaat koken, spoelt u ze kort af en dept u ze droog of borstelt u ze met een doekje. Gedroogde paddenstoelen: voordat u gaat koken, moeten gedroogde paddenstoelen gedurende 20-60 minuten weken (of volgens de instructies op de verpakking). Nadat u ze hebt afgegoten, kunt u het water waarin ze geweekt hebben, gebruiken als basis voor bouillon, soep of risotto.

4. Gevuld of als vulling

Wist u dat…

• Er honderden soorten eetbare paddenstoelen zijn? Vandaar de populaire uitdrukking 'als paddenstoelen uit de grond schieten', die verwijst naar iets dat snel en in grote aantallen groeit!

• Paddenstoelen schimmels zijn die voor 90% uit water bestaan? Ze zijn rijk aan proteïnen, vezels, vitamines en mineralen… en bevatten weinig calorieën! Dankzij hun voedingswaarde zijn ze een perfecte keuze voor vegetariërs.

5. Als lekkere vleesvervanger

6. Creatieve en exotische gerechten

Selecteren en bewaren

Paddenstoelen moeten een stevige, dikke, zachte textuur hebben. Als u ze niet meteen gebruikt, bewaar ze dan in de koelkast maar niet in een luchtdichte doos. Een goede tip is om ze in keukenpapier te wikkelen en in een papieren zak te bewaren, of in de verpakking waarin u ze heeft gekocht. Andere opties zijn: ze bakken en invriezen, of drogen!

7. Een hartig bord pasta of granen

12 niet te missen pastagerechten

Van seizoensgebonden paddenstoelen tot een heerlijke ovenschotel met pasta en kaas: pasta is het perfecte gerecht voor het najaar.

Onze favoriete pastagerechten