7 tradities voor nieuwjaar

Tradities en rituelen verschillen van land tot land, en in velen ervan speelt eten een centrale rol! Japanners eten noedelsoep voor een lang leven, Italianen linzen voor rijkdom en Turken granaatappels voor overvloed! Ontdek de betekenis van wat we eten voor oud en nieuw en stel uw eigen nieuwjaarsmenu samen!

1. Italianen vieren met linzen

In Italië is cotechino e lenticchie (worst met linzen) een van de traditionele gerechten die op oudejaarsavond worden gegeten. Linzen worden gezien als een symbool van geluk en voorspoed vanwege hun gelijkenis met munten. Ze mogen dus niet op de eettafel ontbreken!

Linzen die geluk brengen

2. Granaatappels in Turkije

In Turkije is de granaatappel typisch voor oudejaarsavond - het is een symbool van overvloed en vruchtbaarheid voor het nieuwe jaar. Veel voorkomende tradities zijn om middernacht een granaatappel openen, of ze bij de voordeur op de grond gooien zodat de zaden zich kunnen verspreiden en geluk brengen.

Granaatappels voor een vruchtbaar en overvloedig jaar

3. Speenvarken op Oostenrijkse tafels

Op oudejaarsavond serveren Oostenrijkers traditioneel 'veel geluk' aan tafel met een heerlijk geroosterd speenvarken. Het is ook gebruikelijk om de tafel te versieren met kleine varkentjes van marsepein, chocolade, koekjesdeeg of andere zoetigheden.

Geluksvarken

4. Noedels voor een lang leven in Japan

In Japan is er de traditie om om middernacht soba te eten - soep met boekweitnoedels. Volgens de traditie symboliseren de lange pastaslierten een lang leven en de overgang van het ene jaar naar het andere. Omdat deze noedels gemakkelijk te snijden zijn, vertegenwoordigen ze ook het loslaten van het afgelopen jaar.

Onze Japanse favorieten

5. Uien voor de deur in Griekenland

Uien worden beschouwd als een symbool van groei en wedergeboorte en maken deel uit van de nieuwjaarstraditie in Griekenland. Ze worden boven de voordeur gehangen en de volgende ochtend weggehaald.

Langs de Griekse eilanden varen

6. Tamales in Mexico

Met Nieuwjaar is het in Mexico gebruikelijk om tamales te serveren - maïsdeeg gevuld met vlees, kaas en andere ingrediënten, gewikkeld in een maïsschil of bananenblad. De tamales worden vaak geserveerd met menudo - een typische soep gemaakt met pens die zou helpen om een kater te genezen.

Hola México!

7. Rijstpap in Zweden en Noorwegen

In Zweden en Noorwegen staat er met Nieuwjaar altijd rijstpap op tafel. Het is de gewoonte om een amandel in de pap te verstoppen en degene die de amandel vindt, zal 12 maanden lang geluk hebben in het nieuwe jaar.

De vele smaken van rijstpap

Gerechten voor veganistische en niet-veganistische gasten

Ontdek tips en ideeën om uw recepten aan te passen aan verschillende voorkeuren en eetpatronen. Met de Thermomix® is veelzijdigheid eenvoudig!

Naar het artikel