Alles over eiwitten

Voldoende eiwitten zijn onmisbaar voor een goede gezondheid. Ook al biedt een evenwichtig voedingspatroon je allicht alle eiwitten die je nodig hebt, van tijd tot tijd wil je net iets meer. Lees verder voor meer uitleg over deze belangrijke voedingsstoffen, de voordelen ervan, en hoe je meer eiwitten kan toevoegen aan je voedingspatroon.

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten of proteïnen zijn macronutriënten: voedingsstoffen die ons energie geven. Ze bestaan uit ‘bouwstenen’ die we aminozuren noemen, en zijn onmisbaar voor vele lichaamsfuncties, zoals groei, ontwikkeling van de hersenen en gezonde botten. Factoren zoals leeftijd, gewicht, fysieke activiteit en zwangerschap hebben een invloed op de hoeveelheid eiwitten die je lichaam nodig heeft. Eiwitten zijn ook de voedingsstoffen die het best een vol en voldaan gevoel geven, en helpen om een gezond lichaamsgewicht te handhaven. En we hebben goed nieuws voor je: de nodige eiwitten binnenkrijgen is simpel wanneer je eiwitrijke voeding toevoegt aan je voedingspatroon. We hebben een overvloed aan recepten die je daarbij zullen helpen!

Eiwitrijke recepten met vlees en gevogelte

Dierlijke eiwitten

Eiwitbronnen worden in twee groepen gesplitst: dierlijke en plantaardige bronnen. Eiwitten komen voor in veel dierlijke voedingsstoffen, die ook een belangrijke bron van vitaminen en mineralen vormen. Veelgebruikte dierlijke eiwitbronnen zijn:

Eieren
Zuivelproducten, zoals melk, kaas, yoghurt
Vis, zoals tonijn, zalm, kabeljauw, makreel
Schaal- en schelpdieren, zoals garnalen, krab, mosselen
Vlees, zoals kippen- en kalkoenborst, varkenskotelet, biefstuk, lamskotelet

Vis, schaal- en schelpdieren boordevol eiwitten

De Paleo-levenswijze!

De Paleo-levenswijze, met een eiwitrijk voedingspatroon, is gebaseerd op het schrappen van moderne voedingsmiddelen en het eten zoals onze voorouders aten. Om dit te doen, eten we mager vlees, eieren, vis, schaal- en schelpdieren, fruit, niet-zetmeelhoudende groenten, zoete aardappelen, noten, zaden en enkele oliesoorten. In onze Collectie Paleo voor elke dag vind je veel inspiratie, of je nu een Paleo-dieet volgt of gewoon iets nieuws wilt uittesten.

Bekijk de Paleo-levenswijze

Zuivel en eieren: eiwitrijke inspiratie

Plantaardige eiwitbronnen

Er zijn veel verschillende plantaardige eiwitbronnen. Anders dan dierlijke eiwitten, worden ze vaak de ‘onvolledige’ eiwitten genoemd, omdat ze geen essentiële aminozuren bevatten. Daardoor is het voor vegetariërs en veganisten moeilijker om de aanbevolen hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen. Maar kiezen voor een kleurrijk, gevarieerd, plantaardig voedingspatroon helpt om de nodige eiwitten binnen te krijgen.

Dit zijn enkele goede bronnen van plantaardige eiwitten:

Peulvruchten, zoals rode linzen, kikkererwten
Bonen, zoals bruine bonen, witte bonen in tomatensaus
Noten, zoals amandelen, walnoten, hazelnoten
Granen, zoals tarwebloem, rijst, bruin brood
Tofu

Plantaardige opties

De voordelen van meer eiwitten eten

Geeft een voller gevoel
Onderzoek heeft uitgewezen dat een eiwitrijk dieet het gehalte hongerstillende hormonen in ons bloed kan doen stijgen. Het duurt ook langer eer ze verteerd zijn dan koolhydraten, waardoor je langer een vol gevoel hebt.
Creëert meer spieren en kracht
Door veel eiwitrijke voeding te eten, kan je je spiermassa behouden en vergroten.
Verlaagt de bloeddruk
Een hoge bloeddruk daalt door het eten van meer eiwitten, en reduceert zo een bekende oorzaak van veel ernstige gezondheidsproblemen.
Boost het metabolisme
Wanneer je lichaam eiwitten verteert, verbrandt het 20-30% van de geconsumeerde calorieën, een veel hoger gehalte dan het geval is bij koolhydraten en vetten.

Eiwitrijke energieballetjes

Ben je op zoek naar meer eiwitrijke inspiratie?

Bekijk al onze gezonde recepten met de filter ‘gezond/natuurlijk’ in Cookidoo®

Lekker en gezond!