De Mexicaanse keuken is perfect voor zomerse etentjes met zijn felle kleuren, rijke en pittige smaken. Test nieuwe recepten uit en breng uw gasten naar het land van de azuurblauwe zee, stranden met palmbomen, besneeuwde vulkanen en eeuwenoude beschavingen.
1. Enchilada’s - de naam is afkomstig van “enchilar” dat “kruiden met chilipeper” betekent. Het zijn gebakken tortilla’s die gevuld kunnen worden met diverse ingrediënten zoals kaas, vlees of vis en gedipt worden in een chilisaus. Soms worden enchilada’s afgewerkt met ingrediënten zoals bonen of uien.
2. Tacos - allicht het bekendste Mexicaanse gerecht. Ze worden gemaakt van maïs- of tarwetortilla’s die gevuld worden met ingrediënten zoals runds- of varkensvlees, kip, groenten, kaas, en meer. Meestal worden ze geserveerd met guacamole, salsa, chili, tomaat, uit en gehakte koriander.
3. Tamales - ze zijn gemaakt van maïsbloem en bestaan uit een pasta (masa) met een vulling, die zowel hartig als zoet kan zijn. Ze worden gestoomd in maïs- of bananenbladeren.
4. Pozole - een aromatische kruising tussen een stoofpotje en een soep gemaakt met maïs en vlees, meestal varkensvlees. Het wordt afgewerkt met sla of kool en avocado en gekruid met look, chilipepers en salsa of limoen.
5. Mole - een traditionele Mexicaanse saus die goed past bij kip, kalkoen of enchilada’s. Het is een mengsel van veel ingrediënten: chilipepers, verschillende groenten, fruit, specerijen, kruiden, noten en meer. Hierdoor bestaat mole in veel geuren en kleuren. Het meest populaire recept is mole poblano die gemaakt wordt met chocolade.
• De Mexicaanse gastronomie in 2010 door UNESCO erkend is als Immaterieel cultureel werelderfgoed. De keuken is een waar cultureel model met veel diverse aspecten, van landbouw tot culinaire technieken en zelfs voorouderlijke gebruiken.
• Mexicaanse landbouwers hebben eeuwenlang de traditie gehandhaafd van de maïsteelt, en vandaag de dag zijn er nog steeds veel unieke maïsvariëteiten in Mexico.
• Bij de oude culturen speelden insecten een belangrijke rol in de culinaire tradities van Mexico en in bepaalde regio’s worden ze nog steeds gegeten.