Reis naar Mexico

De Mexicaanse keuken is perfect voor zomerse etentjes met zijn felle kleuren, rijke en pittige smaken. Test nieuwe recepten uit en breng uw gasten naar het land van de azuurblauwe zee, stranden met palmbomen, besneeuwde vulkanen en eeuwenoude beschavingen.

Zomerse drankjes uit de Caraïben

Veelgebruikte Mexicaanse ingrediënten

De belangrijkste basisingrediënten voor veel Mexicaanse gerechten zijn: maïs, bonen en chilipepers. Andere veelgebruikte ingrediënten zijn cacao, vanille, pompoen, tomaat, vlees (vaak varkensvlees, geitenvlees of lamsvlees), vis en zeevruchten, eieren en meer, afhankelijk van de regio!

Picknicken bij de Maya piramides

Een Mexicaanse fiesta plannen in 3 stappen

  1. Hang wat lampenslingers en kleurrijke vlaggetjes in uw keuken, op uw balkon of in de tuin. Vergeet het kleurrijk servies niet!
  2. Installeer een Mexicaanse happy hour bar. Van de traditionele margarita tot tequila of piña colada: er zijn veel drankjes die perfect passen bij een Mexicaans menu.
  3. Selecteer een leuke afspeellijst en vergeet de Mariachi-hits niet. Dit is populaire volksmuziek in México die meestal bestaat uit een band van strijkers en blazers.

Mariachi en de perfecte Mexicaanse gerechten

5 Mexicaanse gerechten die u moet proeven

1. Enchilada’s - de naam is afkomstig van “enchilar” dat “kruiden met chilipeper” betekent. Het zijn gebakken tortilla’s die gevuld kunnen worden met diverse ingrediënten zoals kaas, vlees of vis en gedipt worden in een chilisaus. Soms worden enchilada’s afgewerkt met ingrediënten zoals bonen of uien.
2. Tacos - allicht het bekendste Mexicaanse gerecht. Ze worden gemaakt van maïs- of tarwetortilla’s die gevuld worden met ingrediënten zoals runds- of varkensvlees, kip, groenten, kaas, en meer. Meestal worden ze geserveerd met guacamole, salsa, chili, tomaat, uit en gehakte koriander.
3. Tamales - ze zijn gemaakt van maïsbloem en bestaan uit een pasta (masa) met een vulling, die zowel hartig als zoet kan zijn. Ze worden gestoomd in maïs- of bananenbladeren.
4. Pozole - een aromatische kruising tussen een stoofpotje en een soep gemaakt met maïs en vlees, meestal varkensvlees. Het wordt afgewerkt met sla of kool en avocado en gekruid met look, chilipepers en salsa of limoen.
5. Mole - een traditionele Mexicaanse saus die goed past bij kip, kalkoen of enchilada’s. Het is een mengsel van veel ingrediënten: chilipepers, verschillende groenten, fruit, specerijen, kruiden, noten en meer. Hierdoor bestaat mole in veel geuren en kleuren. Het meest populaire recept is mole poblano die gemaakt wordt met chocolade.

Traditioneel versus Tex-Mex

De traditionele Mexicaanse keuken gaat veel verder dan chili con carne of nacho’s. Dit zijn populaire gerechten in restaurants omdat ze een fusion vormen met de Noord-Amerikaanse gastronomie, tot de bekende Tex-Mex. De authentieke Mexicaanse keuken gebruikt unieke methodes en ingrediënten, rijk aan geschiedenis en traditie.

Fusionreisje … in Tex-Mex stijl!

Traditionele smaken uit het prachtige Mexico City

Wist u dat …

• De Mexicaanse gastronomie in 2010 door UNESCO erkend is als Immaterieel cultureel werelderfgoed. De keuken is een waar cultureel model met veel diverse aspecten, van landbouw tot culinaire technieken en zelfs voorouderlijke gebruiken.
• Mexicaanse landbouwers hebben eeuwenlang de traditie gehandhaafd van de maïsteelt, en vandaag de dag zijn er nog steeds veel unieke maïsvariëteiten in Mexico.
• Bij de oude culturen speelden insecten een belangrijke rol in de culinaire tradities van Mexico en in bepaalde regio’s worden ze nog steeds gegeten.

Uw Mexicaanse reis hoeft hier niet te stoppen!

Bekijk onze authentieke Mexicaanse recepten gemaakt en getest door ons receptenteam in Mexico.

Meer Mexicaanse recepten