Culinaire reis door Turkije

Met haar felle kleuren en opvallende smaken is de Turkse keuken een unieke smeltkroes van Europese, Centraal-Aziatische en Midden-Oosterse culinaire tradities. Ontdek meer over de Turkse keuken en dompel u onder in het rijke en contrasterende smakenpalet!

Lichte lunch in Istanbul!

Vaak gebruikte ingrediënten in Turkse gerechten

• Lam, rund, kip en vis
• Bulgur en rijst
• Peulvruchten
• Filodeeg
• Pistaches, amandelen, walnoten en kastanjes
• Tahini
• Tomatenpuree
• Specerijen en verse kruiden
• Verschillende groenten, vooral aubergines
• Verschillende soorten fruit, vooral citrusvruchten, granaatappels, abrikozen, vijgen
• Rozenwater
• Kaas en yoghurt

Lekker dineren in een heteluchtballon in Cappadocië

Een typisch Turks ontbijt

In Turkije is het ontbijt een belangrijke, rijke maaltijd om de dag mee te beginnen. Nodig wat vrienden uit voor een heerlijke Turkse brunch gemaakt met de Thermomix®! Vaak gebruikte ingrediënten en gerechten zijn:

•Een selectie verse broden, waaronder simit, een soort Turkse bagel
•Börek, een hartig gebak met laagjes filodeeg gevuld met kaas, rundergehakt, spinazie of aardappelen
•Kaas van schapen-, koeien- of geitenmelk
•Olijven, tomaten en komkommers
•Spiegeleieren met droge worst of roerei met tomaten, paprika’s en uien
•Een selectie fruit, jam en spreads
•Een kannetje Turkse thee

De Mezze-ervaring

Baklava

Knapperige, smeuïge laagjes!

Baklava is een dessert dat gemaakt wordt met meerdere laagjes dun filodeeg gevuld met fijngehakte nootjes. Het geheel wordt gedrenkt in honing of zoete stroop. Veel landen claimen de oorsprong van deze lekkernij, waardoor er veel verschillende varianten van dit zoete gebakje bestaan!

Probeer ons recept voor baklava uit

Een dessert aan de azuurblauwe kustlijn

6 Turkse gerechten die u zeker moet proberen

1.Kofta - of köfte zijn balletjes van lams- of rundergehakt die vaak deel uitmaken van een mezze (tapasstijl).
2.Dolma - groenten gevuld met een mengsel op basis van rijst. Het traditionele recept gebruikt druivenbladeren gevuld met rijst en gehakt.
3.Kebab - een vleesgerecht, meestal lam of rundvlees, dat op een spiesje wordt geroosterd of gebakken in een pan. Het geheim van dit recept zit in de juiste marinade, die verschilt van regio tot regio.
4.Gefrituurde ansjovis – een flexibel en populair visgerecht dat zeer betaalbaar is in het seizoen.
5.Gözleme - dun platbrood gevuld met kaas, gehakt, spinazie of aardappelen. Dit is erg populair streetfood.
6.Turks fruit - of lokum is snoepgoed dat eruit ziet als blokjes gelei met een suikerlaagje. Als smaakmaker worden vaak ingrediënten zoals citroen, rozenwater of munt gebruikt. Er zijn ook varianten waar pistaches, dadels of kaneel in zijn verwerkt.

Ontdek nog meer smaken

Zoek met de landenfilter op Cookidoo® al onze heerlijke, authentieke Turkse recepten van ons receptenteam in Turkije!

Turkse recepten