"Rijst" rond de wereld

Rijst is een mondiaal basisvoedsel dat een hoofdrol speelt in veel favorieten overal ter wereld. Lees hier meer over rijst en de veelzijdigheid ervan met inspiratie voor recepten zoals Indische biryani en Italiaanse risotto, die je eenvoudig bereidt in je Thermomix®.

Beroemde rijstgerechten en hun rijstsoorten

Curry, biryani en pilaf | Basmatirijst: aromatische langkorrelrijst die vaak wordt gebruikt in de Indische keuken.

Thaise specialiteiten | Jasmijnrijst: bekend omwille van zijn unieke smaak en een iets hardere consistentie dan basmatirijst.

Paella | Bomba of rondkorrelrijst: deze kortkorrelige rijst kan veel vloeistof opnemen zonder te plakken.

Risotto | Arborio of Carnaroli: deze Italiaanse kortkorrelige kleefrijst staat bekend om zijn romige textuur.

Sushi | Sushi-rijst: bevat veel zetmeel waardoor het een plakkerige textuur heeft die ideaal is voor sushi rolls, nigiri en temaki.

Rijstgerechten uit de hele wereld

Kort- of langkorrelig?

Het is belangrijk om bij elk recept te kijken welk type rijst het best geschikt is. Er zijn twee categorieën: kortkorrelige rijst, die al dan niet kleverig is, en perfect is voor sushi, risotto en recepten met bouillon; en langkorrelrijst die meestal minder kleeft en een goed bijgerecht vormt voor andere gerechten, slaatjes, pilaf of rijstgerechten in de oven.

Klassieke Italiaanse risotto

Rijst als ontbijt

In sommige culturen is rijst zo sterk geïncorporeerd als basisvoedsel, dat het ook bij het ontbijt wordt gegeten! In China eten ze congee, een soort rijstpap, die zoet gegeten kan worden met gedroogde vruchten, of hartig met kip of groenten. Kedgeree is een Brits gerecht op basis van rijst en gerookte vis. Het stamt uit koloniaal India en wordt traditioneel als ontbijt geserveerd. In Costa Rica eten ze standaard rijst als ontbijt in de vorm van gallo de pinto, een mengeling van rijst, bonen en specerijen, gegarneerd met eieren en andere toppings.

Aziatisch comfortfood

De perfecte bereiding van rijst

Rijst perfect bereiden kan moeilijk zijn, want hij mag net niet te kleverig of te al dente zijn. Met de Thermomix® kan je rijst heel precies koken zodat het resultaat perfect is zoals jij het wilt. Heb je de Rijststand al geprobeerd? Het is overzichtelijk en zorgt telkens weer voor perfect gegaarde rijst, ongeacht de soort en de korrelgrootte.

Rijstkokermodus

Sushi-suggesties

Wist je dat …

Horchata is een niet-alcoholische Mexicaanse drank op basis van rijst en kaneel. De Maya’s en Azteken beschouwden het als de “Drank van de goden”. Deze, of andere plantaardige drankjes op basis van rijst, maak je thuis met behulp van de Thermomix®.

Een glas horchata graag!

Een zoete versie van rijst

Symboliek en weetjes over rijst

Rijst wordt geassocieerd met geluk, voorspoed, vruchtbaarheid en lang leven. In veel culturen wordt het vaak gezien op bruiloften, waarbij een regen van rijst naar de bruid en bruidegom wordt gegooid. Er bestaat een Indisch spreekwoord dat zegt “rijstkorrels moeten zijn zoals broers: close maar niet kleverig”. Wist je dat er veel voedingsmiddelen worden bereid op basis van rijst? Rijstazijn, rijstbloem, gepofte rijst, rijst’papier’ en rijstnoedels. In Laos en andere Aziatische landen wordt kleefrijst rauw geroosterd en dan tot poeder vermalen. Het wordt gebruikt in salades en heeft een typische nootachtige smaak. Op veel plaatsen ter wereld is rijst zo diepgeworteld dat het niet enkel als voedsel wordt beschouwd, maar ook deel uitmaakt van de culturele identiteit.