Een nieuwe kijk op gastronomisch eten

Ontdek hoe eenvoud en luxe gastronomisch eten verfijnen. Niet enkel complexe recepten, maar ook doordachte combinaties en verfijnde afwerkingen versterken de smaak.

Ongebruikelijke smaakcombinaties

Gebruik sterke smaken

Een eenvoudige manier om je gerechten naar een hoger niveau te tillen, is ingrediënten met sterke smaken gebruiken. Specerijen, sauzen en garnituren van goede kwaliteit die veel smaak hebben, kunnen echt diepte en karakter geven aan een gerecht en er zo met weinig moeite een culinair hoogstandje van maken. Deze tips kan je alvast uitproberen:

  1. Truffel: dit ultieme luxe-ingrediënt geeft al je eten een onweerstaanbare aardsmaak. Besprenkel een witte pizza met wat truffelolie, of als pure verwennerij kan je verse truffel raspen op een romig roereitje.
  2. Saffraan: slechts enkele draadjes van deze weelderige specerij maakt van een eenvoudig gerecht iets heel bijzonders. Gebruik saffraan in desserts zoals roomijs met saffraan, taart of panna cotta voor een unieke twist.
  3. Gerijpte Parmezaanse kaas: wat vers geraspte gerijpte parmezaan geeft elk gerecht een diep, nootachtig aroma. Paneer bijvoorbeeld varkensfilets in broodkruim met parmezaan voordat je ze in de pan bakt.
  4. Balsamicoazijn: de perfecte balans tussen zoet en pittig voor meer diepte in tomatensauzen, chili’s, stoofpotjes en soepen.

Luxe truffelrecepten

Experimenteer met smaakcombinaties

Zoet en zout, pikant en zuur, of kruidig en fris? Gastronomische koks combineren moeiteloos gewaagde smaken om zo culinaire grenzen op te zoeken. Laat je inspireren door ongebruikelijke smaakcombinaties en til je gerechten naar een hoger niveau.

• Wikkel zoute prosciutto rond plakjes zoete meloen voor een simpel maar smaakvol voorgerecht.

• Voeg fijngesneden mango en rode pepers toe aan een spinaziesalade voor een pittige tropische smaak.

• Umami, ook wel de vijfde smaak genoemd, werkt goed met zure ingrediënten. Probeer een umami-rijke mozzarella te combineren met zure tomaten en balsamicoazijn.

• Experimenteer door enkele blaadjes verse basilicum toe te voegen aan je ontbijtsmoothie met aardbeien en geef zo je favoriet een unieke twist.

Zoete en zoute suggesties

Koken voor een groep

Waarom pas je je nieuwe kennis over gastronomisch koken niet toe door een etentje te organiseren voor vrienden en familie? Met de functie Geschaalde recepten kan je elk gerecht aanpassen aan het aantal genodigden aan tafel. Of je nu gaat voor soep, zalm of risotto, er zal genoeg zijn voor iedereen!

Pas de schaal aan

Sauzen met een wow-factor

Sauzen

Sauzen: of het nu een fluwelige bearnaise is, een frisse ingedikte saus op basis van citrusvruchten of een rijke jus met rode wijn, ze geven je maaltijd meer smaak en textuur. Ze maken je gerecht ook visueel aantrekkelijker, en door een streepje gearomatiseerde olie of enkele dotjes pesto op je bord, wordt zelfs het simpelste pastagerecht een echte traktatie.

Een saus die moeilijk is om te maken, is de emulsie. Emulsies worden gemaakt van twee ingrediënten die niet makkelijk mengbaar zijn en kunnen vaak gaan schiften, maar dankzij Thermomix® maak je stressvrij en moeiteloos emulsies. Klik hier om te ontdekken hoe je indrukwekkende emulsies kunt bereiden als aanvulling op elk gerecht.

Meer kookinspiratie

Laat je inspireren door Cookidoo® voor nog meer heerlijke recepten!

Een wereld van recepten