Culinaire reis door Polen

Polen is de perfecte plek om u te ontspannen - pittoreske uitzichten, prachtige bergen, meren en de Baltische Zee. De steden zijn gevuld met prachtige architectuur, rijke cultuur en natuurlijk… lekker eten! Polen zijn gekend voor hun gastvrijheid en vriendelijkheid, dus laat ze u verwelkomen op een reis om de smaken van Polen te ontdekken.

Onze favoriete Poolse voorgerechten

Traditionele Poolse hoofdgerechten

7 Poolse gerechten die u moet eten

Ontdek de meest beroemde Poolse specialiteiten, traditionele gerechten en ingrediënten.

1.Dumplings (Pierogies)

De beroemde pierogi is het meest bekende gerecht van de Poolse keuken. De populairste soort pierogi is de Russische pierogie gevuld met gekookte aardappelen en verse cottage cheese. U kan ook pierogies vinden gevuld met vlees (rund, varken, kip of kalf), zuurkool of champignons. Ze worden gewoonlijk geserveerd met kaantjes (gefrituurde blokjes spek).

2.Gefermenteerd voedsel
De traditie van het klaarmaken van deze natuurlijke probiotica dateert van de tijd van oude Poolse keuken. Het meest beroemde gefermenteerde voedsel zijn gepekelde komkommers en zuurkool, die de basis vormen van andere gerechten, zoals de wereldberoemde jagersstoofpot. Andere soorten gefermenteerd voedsel zijn, bijvoorbeeld, gist van rode bieten, geconsumeerd in de vorm van sap, of roggegist, wat niet enkel gebruikt wordt om brood klaar te maken, maar ook de bekende Poolse zure roggesoep.

3.Worst
Worsten zijn een alledaags gerecht in de Poolse keuken, maar er wordt ook van genoten op speciale gelegenheden zoals Kerstmis en Pasen. Poolse vleeswaren en worsten worden gesneden geserveerd met traditionele toevoegingen: augurken, mierikswortel, rode biet (geraspte rode biet en mierikswortel), tartaarsaus en mosterd. Polen houden van het grillen van worsten op een vuur of BBQ en ze voegen vaak worst toe aan soep en stoofpotjes.

4.Kaas
Oscypek, bryndza, bundz zijn traditionele schapenkazen waar Polen en specifiek de regio Podhale trots op zijn. Andere regio’s pochen ook met heerlijke kazen. De regio Silezië is bekend voor de productie van gebakken kaas, voorbereid van gerijpte cottage cheese. In Pommeren, kan u Poolse kaas vinden die qua stijl gelijkaardig is aan Camembert.

5.Vis
Dankzij hun toegang tot de zee, meren en rivieren, omvat de Poolse keuken ook heerlijke visgerechten. Poolse haringhapjes zijn ongeëvenaard; en kabeljauw, karper, forel, snoek en baars worden vaak geserveerd op Poolse tafels.

6.Soep
Een absoluut onmisbaar gerecht op elk moment van het jaar! Poolse soepen zijn gewoonlijk vol en vol van smaak - van bouillon met zelfgemaakte noedels tot witte of rode borscht, champignonsoep of komkommersoep… de mogelijkheden zijn eindeloos!

7.Koolrolletjes (Gołąbki)
Een lekker gerecht gemaakt met witte koolbladeren gevuld met rijst en gehakt, geserveerd met een tomaten- of champignonsaus. Koolrolletjes worden gestoofd of gebakken en ze worden het best de volgende dag geserveerd!

Huisgemaakt brood en zoetigheden

Zin in avontuur?

Bekijk alle Poolse recepten op Cookidoo®! Zet de landenfilter gewoon op Polen.

Alle Poolse recepten