Voeding in elke kleur

Stralend rood vol antioxidanten, zuiverend groen en opwekkend oranje: de kleuren op je bord zijn niet alleen een feest voor het oog, maar ook een weldaad voor je lichaam en je gemoed

Een kleurrijk bord is niet alleen een lust voor het oog, het is ook een geweldige manier om je welzijn te ondersteunen. De kleuren van ingrediënten verwijzen vaak naar hun voedingswaarde, waarbij bepaalde kleuren zijn gekoppeld aan specifieke voedingsstoffen, antioxidanten en vitamines. Op deze pagina duiken we in de fascinerende connectie tussen kleuren en voedingswaarden. Ontdek hoe kleurrijke ingrediënten kunnen bijdragen aan je welzijn en een gerecht kunnen transformeren tot een verse, voedzame lekkernij.

Alles over rood

De kleur rood is verbonden met passie en met het hart, en dat is niet voor niets. Veel rode voedingsmiddelen zijn rijk aan lycopeen, bekend om de bloeddrukverlagende eigenschappen, en ze ondersteunen de hartgezondheid. Ze bevatten meestal ook anthocyaan, een antioxidant met ontstekingsremmende eigenschappen, en vitamine C, wat de gezondheid van de ogen kan verbeteren. Op emotioneel niveau is rood de kleur van energie en vitaliteit. Dus sla tomaten, kersen, aardbeien, watermeloen, rode uien en rode paprika's in: ze zijn goed voor je lichaam en om je bord mee op te fleuren!

Stralend rood

Collectie: Feest van kleur

Ontdek de magie van kleur met onze op de kleuren van de regenboog geïnspireerde verzameling recepten! Elk gerecht is een ode aan een levendige kleur, met verse en voedzame ingrediënten. Van krachtig rood tot elegant violet, deze recepten bieden een verscheidenheid aan unieke en heerlijke smaken. Ontdek verrassende combinaties die de zintuigen prikkelen en van elk gerecht een visueel verbluffende en smaakvolle ervaring maken.

Ontdek de collectie

Geef groenten groen licht

Groen is de kleur van de natuur en in voeding is het een symbool van gezondheid, balans en versheid. Van broccoli en spinazie tot avocado, asperges en kiwi, de variatie aan groene groenten is eindeloos. Net als hun voordelen. Het levendige groene pigment dat we in deze voedingsmiddelen zien, is het resultaat van chlorofyl, een teken van een rijk gehalte aan vitamine A, C, B en K, en daarnaast kalium, magnesium, vezels en antioxidanten. Groene groenten helpen de immuniteit te versterken, het lichaam te ontgiften en een gezonde darmmicrobioom te ondersteunen.

Houd de volgende tips in gedachten om alles uit de goede eigenschappen van groenten te halen:
Vermijd te lang koken, dit vermindert het aantal voedingsstoffen en zorgt ervoor dat de smaak en textuur veranderen.
Koel groenten na het koken snel af in ijswater, zodat ze hun levendige kleur en voedingsstoffen behouden.

Gastronomisch groen

Stomen met de Varoma®

Stomen is een van de beste manieren om de natuurlijke kleuren, voedingsstoffen en smaken van je eten te behouden. De Thermomix® TM7 Varoma® tilt stomen naar een hoger niveau en biedt tot 45% meer volume met de tray in vergelijking met de TM6 Varoma®. Maak moeiteloos de lekkerste groenten, mals vlees en delicate vis klaar met behoud van de voedingswaarden. Je kunt zelfs een complete maaltijd bereiden door ingrediënten te stomen en tegelijkertijd een ander gerecht in het suddermandje te bereiden. Zo bespaar je tijd en tover je een frisse en vitaliserende maaltijd op tafel.

Tips en trucs voor de Varoma®

De vreugde van geel en oranje

Warme kleuren zoals geel en oranje verrijken je humeur niet alleen met warmte, positieve energie en creativiteit, maar zorgen ook voor een gezonde dosis carotenoïden, dit zijn natuurlijke pigmenten met antioxiderende krachten. Een van deze stoffen is het beroemde beta-caroteen, dat wordt omgezet in vitamine A voor een gezond gezichtsvermogen, een gezonde huid en celvernieuwing. Deze voedingsmiddelen zijn te vinden in wortelen, pompoen, mango, papaja, perziken en kurkuma, die meestal veel vitamine C bevatten en de immuniteit een boost geven, de ijzeropname verbeteren en wondgenezing versnellen. Kleur, smaak en gezondheid, alles in één!

Energiek oranje

Rustig blijven met blauw en paars

Hoewel blauw en paars in de natuur misschien zeldzaam zijn, zijn groenten en fruit in deze kleuren ronduit buitengewoon. Van bosbessen en bramen tot aubergines, paarse druiven, rode kool en vijgen, deze kleurrijke voedingsmiddelen zitten boordevol anthocyanen: krachtige antioxidanten met ontstekingsremmende eigenschappen__. Ze zijn rijk van smaak en minstens zo rijk aan voordelen, ondersteunen je _zenuwstelsel, bevorderen de hartgezondheid en helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren_. Een kleurrijke manier om lichaam en geest te voeden!

Briljant blauw

Op zoek naar het perfecte kleurrijke gerecht?

Ontdek een breed scala aan recepten op Cookidoo®!

Laat je inspireren