Wend de smaak van koffie aan in uw gerechten
Koffie is een alom geliefde drank. Eén slok ervan, met zijn hints van karamel, fruit en chocolade, is al een streling voor de smaakpapillen. Maar genieten van deze zoete, rokerige mokkasmaak kan niet alleen door hem te drinken.
De smaken van veel gerechten, van hoofdgerecht tot dessert, worden rijker door wat koffie, bijvoorbeeld door de toevoeging van een aardse smaak aan vlees en marinades en een bitterzoete toets aan gebak en koekjes. Sappen en smoothies een extra cafeïneboost geven met een restje koffie is ook een goede manier om verspilling tegen te gaan.
Enkele lepels koffie in uw marinade volstaan om rundvlees malser te maken en een heerlijke dimensie toe te voegen aan het gerecht door de gekaramelliseerde koffiesmaak. Het is ook heerlijk in een barbecuesaus voor gebraden kip en een scheutje koffie in een chili-schotel geeft deze een vollere, minder pikante smaak.
Wanneer u uw koffie thuis maalt in uw trouwe Thermomix® kunt u er een beetje van toevoegen aan een kruidenmengsel, voor een instant boost van al uw gerechten. Meng het met zout, paprikapoeder en andere favoriete smaakmakers, wrijf het vlees ermee in voordat u het gaat roosteren of voeg nog wat cacao toe voor een karamelachtig korstje op varkensvlees, runderborst of een lamskroontje.
Als u fan bent van desserts met koffiesmaak, kunt u met oploskoffie (een krachtig en oplosbaar mokkabommetje) van elk dessert een luxe, romige lekkernij maken. Een klein beetje volstaat om brownies, koffietaart en uiteraard, tiramisu dat donkere chocolade-achtige aroma te geven. Of meng het met suiker en room voor een romige semifreddo.
U hoeft niet verder te kijken dan uw koffiekopje om uw zintuigen te wekken met heerlijke hints van karamel, citrus, bloemen en steenvruchten. De complexe smaak van koffie in vloeibare vorm is een weldaad, of het nu een lekker warme cappuccino is of een frisse, dorstlessende latte. Het beste van alles is dat u nu ook kunt experimenteren met verschillende koffiebonen en manieren om koffie te zetten voor een tongstrelende, smaakvolle koffie.