Peulvruchten: een overzicht

We zetten de peulvruchten in de spotlights, want ze behoren tot de meest ondergewaardeerde plantaardige voedingsmiddelen ter wereld. Het mogen dan wel erg bescheiden ingrediënten zijn, maar ze hebben een indrukwekkende voedingswaarde.

Wist u dat …


1- Ze een goede bron van eiwitten zijn, weinig vet bevatten, veel voedingsvezels en oplosbare vezels bevatten en boordevol vitaminen en mineralen zitten zoals calcium, kalium, zink, vitaminen B, foliumzuur en antioxidanten.

2- Peulvruchten een koolhydraat zijn met een lage glycemische index (GI), waardoor ze langzamer verteren en u langer een vol gevoel hebt.

3- Ze niet alleen gezond en voedzaam zijn, maar ook goedkoop, waardoor ze een populair basislevensmiddel zijn in vele culturen en keukens.

4- De familie van de peulvruchten bestaat uit planten die peulen produceren waarin zaden zitten. Een aantal peulvruchten zijn linzen, erwten, kikkererwten, bonen, sojabonen en, merkwaardig genoeg, pinda’s.

Dit zijn enkele van onze favoriete peulvruchten:

Peulvruchten worden gedroogd, ingeblikt of diepgevroren verkocht. Ze zijn uiterst veelzijdig en geschikt voor vegetariërs, en kunnen aan veel gerechten worden toegevoegd.

Tuinbonen: tuinbonen zijn een goede bron van vitaminen A, B1 en B2 en kunnen worden gebruikt om smaak en textuur te geven aan heerlijke gerechten.

Erwten: ze bevatten weinig vet, koolhydraten, calorieën en suiker. Waarom zou je niet van erwtjes houden? Voeg ze eens toe aan een lekkere risotto.

Linzen: ze zijn er in alle vormen en groottes, in het rood, bruin en zwart! Een heerlijk bord vullende linzencurry is perfect als smakelijk doordeweeks diner en is een schitterende bron van plantaardige eiwitten.

Kikkererwten: kikkererwten bevatten veel vezels en foliumzuur, slechts weinig calorieën en kunnen worden gebruikt in curry’s, pastagerechten, dips, soepen, slaatjes, hartige taarten en zelfs flatbreads.

Rode bonen: het basisingrediënt voor een verkwikkend bord chilli con carne! Rode bonen helpen om de stijging van de bloedsuikerspiegel na een maaltijd te beperken.

Pintobonen: deze peulvruchten kunnen in hun geheel worden opgegeten of geplet en geven een heerlijke smaak aan veel verschillende keukens.

Peulvruchten: iedereen houdt ervan!