Fantastische manieren om de fermentatiemodus van de TM6 te gebruiken

Leer meer over de fermentatiemodus van de TM6: van kaas tot yoghurt tot het laten rijzen van deeg.

Zelfgemaakte platte kaas

Melk moet op een precieze temperatuur worden opgewarmd om te stremmen. Dankzij de TM6 fermentatiemodus wordt een omgeving van gecontroleerde vochtigheid met temperaturen tussen 37ºC en 70ºC gecreëerd, die tot 12 uur lang stabiel kan blijven.

De perfecte yoghurtmaker

Doe het yoghurtmengsel rechtstreeks in de mengbeker of individuele yoghurtpotjes in de Varoma en laat het 8-12 uur lang fermenteren in de Thermomix®.

Tips voor verschillende soorten yoghurt:

Drinkyoghurt: maak de yoghurt in de mengbeker en mix deze op het einde van de fermentatie gedurende 10 sec/snelheid 4. Giet in flesjes en bewaar in de koelkast.
Met rauwe melk: verhit deze gedurende 15 min/90°C/snelheid 2 en laat afkoelen tot op kamertemperatuur voordat u aan het recept begint.
Extra dik: het verhittings- en afkoelingsproces voor rauwe melk kan ook worden gebruikt voor gepasteuriseerde melk voor een dikkere consistentie. Of voeg wat melkpoeder toe voor extra dikke yoghurt.
Romige yoghurt: vervang 100-200 g melk door lichte room.
Sojayoghurt: een geweldig alternatief voor zuivelyoghurt. Probeer het thuis en ontdek hoeveel u uitspaart!

Goed om te weten…

• Wanneer u de fermentatie in de Varoma doet, kunt u het sap van een halve citroen of een theelepel vitamine C (ascorbinezuur) aan het water in de mengbeker toevoegen om tijdens lange fermentatieprocessen tegen oxidatie te beschermen.

Ovenvers brood

Voor blijvend goede resultaten met gistdeeg dient u het deeg als volgt te bewaren:

• Weg van tocht
• Op een temperatuur tussen 24ºC en 28ºC
• Bij een luchtvochtigheid van 75%

Het kan moeilijk zijn om deze omstandigheden te creëren in een gewone keuken, gebruik daarom de fermentatiemodus voor perfecte resultaten!

Twee eenvoudige stappen om deeg te laten rijzen in de Varoma-schaal:

  1. Vet de wanden van de Varoma-schaal in en leg bakpapier op de bodem. Zorg ervoor dat u de gaatjes vrijlaat (zie onderstaande tips). Leg het deeg in de Varoma-schaal met bakpapier en doe de Varoma dicht.
  2. Doe 250 g water in de mengbeker, positioneer de Varoma en begin met de Fermentatie/1-2 uur/55°C

Goed om te weten…

• Om ervoor te zorgen dat de gaatjes in de Varoma-schaal vrij blijven en de stoom kan doorstromen, kunt u de vlinder, platliggend, of twee kleine chopsticks onderin de schaal leggen zodat het bakpapier niet op de gaatjes ligt.
• Rijker of vaster deeg zijn perfect voor de fermenatiemodus omdat ze meer tijd nodig hebben om te rijzen dan gewoon wit deeg. Laat het rijzen in de Varoma-schaal tot het in volume verdubbeld is.

Aan de slag met de fermentatiemodus

Meer bekijken