Moeilijkheidsgraad
De meeste van onze recepten zijn eenvoudig. Sommige vragen wat meer van u: deze zijn als gemiddeld of gevorderd beoordeeld en kunnen wat meer tijd kosten.
Voorbereidingstijd
Dit is hoeveel tijd u nodig hebt om deze maaltijd te bereiden.
Totale tijd
Dit is hoe lang het duurt om deze maaltijd van het begin tot het eind te maken: marineren, bakken, afkoelen enz.
Portie
Dit toont het aantal porties dat dit recept maakt.
Ingrediënten
Zaczyn żytni (dzień 1. wieczór)
- 170 g wody
- 170 g mąki żytniej razowej
- 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2. rano)
- 400 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 170 g mąki żytniej, typu 720-1150
- masło, do natłuszczenia
Ciasto właściwe (dzień 2. południe)
- 230 g wody
- 330 g mąki żytniej, typu 720-1150
- 2 łyżeczki soli
-
10
g ekstraktu słodowego w proszku (optioneel)
of 10 g miodu (optioneel) - 5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
- Voeding
- per 1 kromkę
- Calorieën
- 306.9 kJ / 73.3 kcal
- Eiwitten
- 2.3 g
- Koolhydraten
- 15.8 g
- Vetten
- 0.3 g
- Verzadigd vet
- 0 g
- Vezels
- 2.5 g
- Natrium
- 167.8 mg
In Collecties
Alternatieve recepten
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16 Std. 30 Min
Chleb litewski na miodzie
30h
Chleb na maślance i zakwasie
18h
Chleb pszenny na zakwasie
15h
Chleb wenecki na zakwasie
17 Std. 10 Min
Chleb pszenny na zakwasie
12h
Chleb codzienny na zakwasie
12h
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14h
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 Std. 45 Min
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 Std. 30 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pieczonymi ziemniakami i orzechami włoskimi
19h 10min
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 Std. 30 Min