Moeilijkheidsgraad
De meeste van onze recepten zijn eenvoudig. Sommige vragen wat meer van u: deze zijn als gemiddeld of gevorderd beoordeeld en kunnen wat meer tijd kosten.
Voorbereidingstijd
Dit is hoeveel tijd u nodig hebt om deze maaltijd te bereiden.
Totale tijd
Dit is hoe lang het duurt om deze maaltijd van het begin tot het eind te maken: marineren, bakken, afkoelen enz.
Portie
Dit toont het aantal porties dat dit recept maakt.
Ingrediënten
Zaczyn żytni (dzień 1.)
- 220 g wody
- 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
- 170 g mąki żytniej razowej
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 180 g wody
- 100 g twarogu, chudego, podzielonego na kawałki
- 400 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki ziół włoskich, mieszanych, suszonych, np. tymianku, oregano, bazylii, rozmarynu
- olej, do natłuszczenia
- skrobia ziemniaczana, do oprószenia
- 2 - 3 liście szałwii, świeże
- 5 - 10 kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)
- Voeding
- per 1 kromkę
- Calorieën
- 351.5 kJ / 84 kcal
- Eiwitten
- 3 g
- Koolhydraten
- 16.6 g
- Vetten
- 0.6 g
- Verzadigd vet
- 0.1 g
- Vezels
- 1.2 g
- Natrium
- 194.5 mg
In Collecties
Alternatieve recepten
Chleb litewski na miodzie
30u.
Dyniowy chleb na zakwasie
18u. 20min
Przyprawa do chleba
5min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16u. 45min
Pumpernikiel
43u.
Chleb na maślance i zakwasie
18u.
Chleb na zakwasie z przyprawami
16h 30min
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19u.
Szybki chleb orkiszowy
1h 25min
Chleb orkiszowy z pestkami dyni
15h 45min
Chleb codzienny na zakwasie
12 Std.
Chleb codzienny na drożdżach
3h 45min