Moeilijkheidsgraad
De meeste van onze recepten zijn eenvoudig. Sommige vragen wat meer van u: deze zijn als gemiddeld of gevorderd beoordeeld en kunnen wat meer tijd kosten.
Voorbereidingstijd
Dit is hoeveel tijd u nodig hebt om deze maaltijd te bereiden.
Totale tijd
Dit is hoe lang het duurt om deze maaltijd van het begin tot het eind te maken: marineren, bakken, afkoelen enz.
Portie
Dit toont het aantal porties dat dit recept maakt.
Ingrediënten
Zaczyn żytni (dzień 1.)
- 220 g wody
- 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
- 170 g mąki żytniej razowej
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 180 g wody
- 100 g twarogu, chudego, podzielonego na kawałki
- 400 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki ziół włoskich, mieszanych, suszonych, np. tymianku, oregano, bazylii, rozmarynu
- olej, do natłuszczenia
- skrobia ziemniaczana, do oprószenia
- 2 - 3 liście szałwii, świeże
- 5 - 10 kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)
- Voeding
- per 1 kromkę
- Calorieën
- 351.5 kJ / 84 kcal
- Eiwitten
- 3 g
- Koolhydraten
- 16.6 g
- Vetten
- 0.6 g
- Verzadigd vet
- 0.1 g
- Vezels
- 1.2 g
- Natrium
- 194.5 mg
In Collecties
Alternatieve recepten
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 Std.
Chleb orkiszowy z pestkami dyni
15 Std. 45 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 Std. 45 Min
Prosty chleb mieszany
3h 40min
Chleb pszenny na zakwasie
15 Std.
Chleb codzienny na zakwasie
12h
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 Std. 30 Min
Chleb wenecki na zakwasie
17 Std. 10 Min
Chleb litewski na miodzie
30h
Ciabatty na zakwasie
17h
Chleb na maślance i zakwasie
18h
Chleb drwala
24h 30 min