Moeilijkheidsgraad
De meeste van onze recepten zijn eenvoudig. Sommige vragen wat meer van u: deze zijn als gemiddeld of gevorderd beoordeeld en kunnen wat meer tijd kosten.
Voorbereidingstijd
Dit is hoeveel tijd u nodig hebt om deze maaltijd te bereiden.
Totale tijd
Dit is hoe lang het duurt om deze maaltijd van het begin tot het eind te maken: marineren, bakken, afkoelen enz.
Portie
Dit toont het aantal porties dat dit recept maakt.
Ingrediënten
- 150 g mleka, temp. pokojowej
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 640 g mąki pszennej, typu 500, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 120 g cukru
- 250 g masła (50 g miękkiego i 200 g zimnego), pokrojonego na kawałki
- 2 jajka, plus 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ciastek
- 4 żółtka
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
of 2 łyżeczki cukru wanilinowego - ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki aromatu cytrynowego (optioneel)
- marmolada owocowa, do nadziania ciastek (1 słoik)
- cukier puder, do oprószenia
- Voeding
- per 1 sztukę
- Calorieën
- 1241.8 kJ / 296.6 kcal
- Eiwitten
- 5.3 g
- Koolhydraten
- 40.3 g
- Vetten
- 12.8 g
- Verzadigd vet
- 7.6 g
- Vezels
- 0.8 g
- Natrium
- 67.1 mg
In Collecties
Alternatieve recepten
Makowiec z białym makiem
2 Std. 20 Min
Wieniec z makiem i morelami
1h 30min
Rogale à la marcińskie
10hod.
Drożdżówki z makiem
2 Std. 40 Min
Warkocze orzechowe
2 Std.
Ciasto francuskie
1 Std. 45 Min
Pierożki wonton z serem kozim i sosem Pistou
40 min
Małpi chlebek
3 Std.
Hiszpańskie mini ciasta Trzech Króli (Mini roscón de Reyes)
3 Std.
Rożki francuskie z serem
7 godz. 40 min
Zawijane drożdżówki z serem
2 Std. 40 Min
Drożdżówki z jabłkami
2 godz. 35 min