Moeilijkheidsgraad
De meeste van onze recepten zijn eenvoudig. Sommige vragen wat meer van u: deze zijn als gemiddeld of gevorderd beoordeeld en kunnen wat meer tijd kosten.
Voorbereidingstijd
Dit is hoeveel tijd u nodig hebt om deze maaltijd te bereiden.
Totale tijd
Dit is hoe lang het duurt om deze maaltijd van het begin tot het eind te maken: marineren, bakken, afkoelen enz.
Portie
Dit toont het aantal porties dat dit recept maakt.
Ingrediënten
- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 100 - 150 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
- 400 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 40 g czarnych oliwek, bez pestek
- 35 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do posmarowania formy
- 1 łyżeczka soli
- Voeding
- per 1 kromkę
- Calorieën
- 515.6 kJ / 123.1 kcal
- Eiwitten
- 3 g
- Koolhydraten
- 19.4 g
- Vetten
- 4.1 g
- Verzadigd vet
- 0.6 g
- Vezels
- 1.4 g
- Natrium
- 208.1 mg
Alternatieve recepten
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 Std. 20 Min
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 Std.
Żytni zakwas chlebowy
96 Std.
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17 Std. 25 Min
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 godz. 45 min
Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego
2h
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min
Chleb żytni na zakwasie
17 Std. 25 Min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 Std. 20 Min
Chleb pszenny na zakwasie
12 Std.
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 Std. 30 Min
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16 Std.