Pastasauzen - altijd lekker, snel klaar met de Thermomix®

Pasta is altijd een goed idee. Het is warm en hartig voor een doordeweekse maaltijd, een voor- of bijgerecht bij een feestelijke weekendmaaltijd, of een eenvoudige en snelle lunch. Dit is uw gids voor allerlei verschillende pastasauzen.

Drie klassieke recepten voor pastasaus

Pastasauzen zijn doorgaans in te delen in drie soorten - gebaseerd op tomaat, crèmig en rijkgevuld, gekruid en op basis van olie-pesto. Deze drie soorten sauzen zijn de klassiekers die u nodig hebt en ze zijn eenvoudig te maken in de Thermomix®.

1. Gebaseerd op tomaten: Meng verse of ingeblikte tomaten, knoflook, uien en olijfolie voor een klassieke Tomatensaus traditioneel geserveerd met spaghetti.

2. Crèmig en rijkgevuld: De klassieke uitvoering van deze soort is de Carbonarasaus, met spek, eieren en Parmezaanse kaas. Deze is favoriet bij de hele familie voor een doordeweekse maaltijd. Serveer het met een salade voor een uitgebalanceerde maaltijd.

3. Pesto: Ons op basilicum gebaseerde pestorecept is al helemaal geperfectioneerd, dus maak gerust heel veel en vries het in, of bewaar het tot 10 dagen in de koelkast. Meng klassieke basilicum-pesto door spaghetti voor een snelle en smakelijke maaltijd.

Tip van de pro

Kook spaghetti snel en eenvoudig in de Thermomix®, met onze slimme methode, droog het in Varoma en roer de tomatensaus er voor het serveren doorheen.

Pasta- en sauscombinaties – laat u inspireren

De perfecte combinatie van pasta en saus is keukenwetenschap. Er zijn honderden pastavormen, voor als u echt een specialist wilt worden, maar slechts tien daarvan zijn ruim verkrijgbaar in de meeste supermarkten. Laat u inspireren door deze klassiekers, maar bedenk dat er geen vaste regels zijn voor het combineren van pasta met saus.

  • Spaghetti is de meest veelzijdige pastasoort, en is goed te combineren met op tomaten gebaseerde sauzen, gehaktballetjes en crèmige sauzen.
  • Tagliatelle is goed te combineren met sauzen met een sterkere smaak, zoals eekhoorntjesbrood-saus.
  • De gedraaide vorm van fusillipasta binden pesto en dikkere sauzen aan de pasta voor een optimale smaak.
  • De randjes langs penne rigate houden lossere sauzen goed vast, zoals een Puttanesca-saus.

Nu u de basis kent kunt u experimenteren met uw eigen combinaties, die uiteindelijk de favorieten van uw familie worden.

Pastasauzen voor een maaltijd

Sommige pastagerechten zijn een complete maaltijd, in één recept. Ham- en preisaus is een snelle en eenvoudige saus die met een lepel over de pasta kan worden gedaan, klaar en geserveerd in korte tijd. Puttanesca-saus is zo eenvoudig en smakelijk, dat u het vaker wilt maken. Serveer het met salade, en klaar is uw maaltijd.
Voor meer trek probeert u Kipballetjes in tomatensaus met spaghetti. Dat is altijd een succes en is een éénpansgerecht, eenvoudig te maken en voor te bereiden. Penne met tonijn is een klassieker voor de familie.

Verse of gedroogde pasta?

Verse pasta kopen kan vaak een teleurstelling zijn en kwalitatief gedroogde pasta is vaak beter dan verse pasta die u in de winkel koopt. Qua smaak en genieten gaat er echter niets boven een huisgemaakte verse pasta, en in de Thermomix® gaat dat heel eenvoudig. Laat u inspireren door ons risicoloze verse pasta-deegrecept, en geef er uw eigen draai aan door het bijvoorbeeld op smaak te brengen met tomaat of basilicum. Rol het uit tot de vorm die u nodig hebt, en snijd het in tagliatelle, of lasagne, ravioli of cappeletti (ravioli met hoedvorm) om het te vullen met ham en kaas. Verse pasta is zo goed, het is een complete maaltijd en er is niet veel nodig om een weekendlunch extra indrukwekkend te maken.