5 essentiële ingrediënten voor een gezond voedingspatroon

Kom na een stresserend jaar weer in vorm en zorg in alle eenvoud voor uw gezondheid. Word fit met 5 essentiële voedingsmiddelen!

1. Citroenen

Citroenen danken hun schitterende eigenschappen vooral aan hun hoge vitamine C-gehalte, wat een sterke antioxidant is en de immuniteit ondersteunt. Ze bevatten bovendien weinig suiker en hebben een lage glycemische index, waardoor ze in vele diëten kunnen worden gebruikt. Dankzij hun verfrissende smaak zijn citroenen perfect voor cocktails, sauzen of bij vis.

Tip van de diëtist: Om de voedingsstoffen van citroenen te behouden, mogen ze niet worden blootgesteld aan hoge temperaturen. Hoge temperaturen kunnen hun belangrijkste voedingsstoffen reduceren, met name vitamine C.

2. Bananen

Bananen bevatten veel koolhydraten (23 g/100 g) en zijn een geweldige snelle en energierijke snack. Aangezien ze een goede bron van kalium vormen, helpen ze om de bloeddruk en de mineralenbalans van ons lichaam te regelen. Ze bevatten ook veel tryptofaan - een aminozuur dat gebruikt wordt om serotonine te produceren, beter bekend als het gelukshormoon. Het ontspant, werkt als antidepressivum en verbetert het humeur. Bananen bevatten veel vitamine B6, waardoor ze geweldig zijn voor ons immuunsysteem.

Tip van de diëtist: Bananen kunnen dienen als een lekkere snack voor of tijdens een intense sportinspanning. Dankzij hun hoog niveau gemakkelijk verteerbare koolhydraten kunnen ze bij langdurige activiteit onze efficiëntie verhogen en het gevoel van vermoeidheid uitstellen.

3. Spinazie

Spinazie is een ware nutriëntenbom! Het bevat weinig calorieën (23 kcal/100 g) en weinig koolhydraten, waardoor het perfect past in een caloriearm dieet. Deze groene groente bevat veel vitamine A, E , K, C, B2 en foliumzuur, naast kalium, ijzer, koper, magnesium, zink, calcium. Spinazie is goed voor het gezichtsvermogen, de immuniteit, het hart- en vaatstelsel, het is bloeddrukverlagend, heeft een gunstige invloed op het zenuwstelsel en vermindert de kans op bloedklonters. Dankzij de neutrale smaak kan spinazie makkelijk worden toegevoegd aan soepen, smoothies, en gebakjes!

Tip van de diëtist: Spinazie bevat veel oxaalzuur wat bindt met calcium, waardoor het minder goed verteerbaar wordt.

4. Zalm

Zalm is uiterst goed voor uw gezondheid, vooral dankzij het hoge gehalte omega-3-vetzuren met een sterk ontstekingsremmend effect. Het is ook zeer goed voor uw hart- en vaatstelsel. Deze vetzuren helpen om cholesterol te verlagen en ondersteunen de conditie van het zenuwstelsel door cognitieve functies te verbeteren.

Tip van de diëtist: Vermijd chemicaliën die de algemene voedingswaarde van zalm zal verminderen, en kies daarom indien mogelijk voor biologische zalm.

5. Tofu

Tofu is een goed alternatief voor dierlijke producten dankzij het hoge proteïnegehalte. Tofu bevat zoals bekend weinig vet en een hoog gehalte aan calcium, ijzer, koper, zink, selenium en vitamine B. Het is een geweldig ingrediënt voor een stoofgerecht maar ook desserten.

Tip van de diëtist: Dankzij het hoge gehalte fyto-oestrogenen kan tofu goed zijn voor vrouwen die last hebben van overgangsklachten.

Raadpleeg altijd uw dokter, arts of andere zorgverlener voordat u een nieuw voedingspatroon of fitnessplan volgt of als u langere tijd non-actief bent geweest.

Voeg elke dag powerfood toe aan uw voedingspatroon!

Begin met koken