Goede voornemens: tijd om weer in vorm te komen!

De feestdagen zijn voorbij en je hebt goede voornemens. Weer. Je weet diep van binnen dat de kans bestaat dat, ondanks de beste bedoelingen, je in februari al ver van je doel bent afgedwaald. Haal eerst diep adem. Het zal even duren, maak het zal je lukken. Het is een reis en je komt tijdens die reis veel over voedsel en jouw gewoonten te weten.

Maak een plan

Wat is jouw doel? Fitter en gezonder worden of om eenvoudigweg af te vallen? Deze doelen zijn aan elkaar gekoppeld. Maar als je te snel afvalt of als je afvalt door middel van een onevenwichtig dieet, kan het er als vergelding zo weer aanzitten. Door je op je gezondheid te focussen, zul je langetermijnresultaten makkelijker bereiken. Plan je fysieke activiteit. Hoeveel sport kan je realistisch gezien in je dag inbouwen? Als je kunt gaan hardlopen of naar de sportschool kunt gaan, prima. Onthoud dat als het een uitdaging is dat alle aanvullende beweging goed is. Loop of fiets wanneer je kunt en plan die extra tijd in je dag. Plan je maaltijden. Eet je tussen de middag meestal buiten de deur? Je kunt proberen zelf je lunch mee van huis te nemen, zodat je volledige zeggenschap hebt over enkele van je maaltijden.

Wees lief voor jezelf

Je hebt niet altijd controle over wat je eet en dat wil je waarschijnlijk ook niet. Spontaan zijn is fijn en behalve als je als kluizenaar leeft, zul je vaak door voedsel worden verleid dat je niet gaat helpen je doel te bereiken. Accepteer dat je reis niet een rechte lijn naar succes zal zijn, maar dat hij soms kan zigzaggen.

Wees eerlijk tegen jezelf

Een van de grootste uitdagingen bij het verandering van je eetgewoonten is het bewustzijn vergroten van wat je eet. Ons hoofd vertelt ons van alles. ”Ik heb het vandaag goed gedaan. Ik heb tussen de middag een salade gegeten, dus mag ik vanavond een stuk taart.” Ja, maar zat er geen stevige slasaus over de salade en heb je er geen dik stuk brood bij gegeten en een groot glas heerlijk, maar calorierijk vruchtensap bij gedronken? Voedsel is niet ”goed” of ”slecht”, maar een beter bewustzijn van wat en hoe je eet is nuttig. Focus op bewust eten. Let op als je eet en eet die zak chips alleen leeg als het je echt een fijn gevoel geeft. Bedenk daarbij dat je dit zult compenseren met een lichte maaltijd. Zoete drankjes zijn heel lekker, maar vallen ook onder eten. Dus drink liever water als dat kan. Heb je echt trek in dat laatste stuk taart? Ook al is het maar klein, je zult er morgen nog meer van genieten. Dek het af en zet het in de koelkast. De toekomstige jij is je op meerdere manieren dankbaar.

Kennis is macht

Er zijn veel manieren om het bewustzijn van je eet- en sportgewoonten te vergroten. Er zijn allerlei soorten technologie, zoals calorie-tellende apps tot draagbare stappentellers en aangesloten weegschalen, beschikbaar om je de gegevens te geven om te begrijpen hoe je functioneert. Opties zonder technologie zijn onder andere bijhouden van wat je eet en hoeveel je hebt bewogen, maar ook micromeditatie voordat je gaat eten zodat je bewust eet. De recepten van Cookidoo® recipes bevatten ook voedingsinformatie over energie en macronutriënten per portie om je te ondersteunen de juiste keuzes te maken om je doel te bereiken. Kies recepten aan de hand van de voedingsmiddelen die ze leveren. Of pas je porties aan de hand daarvan aan. Maar onthoud dat bijhouden hoeveel je eet maar een deel van het verhaal is. Onze recepten bieden iets van onschatbare waarde tijdens je tocht om weer fit te worden: echt eten, door jou gemaakt, van natuurlijke ingrediënten, met heerlijke smaken. Maak vaker je eigen eten klaar en je bent goed op weg naar een gezondere jij.

Gezonde recepten