Met wat planning kunt u met weinig middelen veel bereiken

Door de juiste recepten te kiezen en vooruit te plannen, kunt u besparen en uw hele gezin trakteren op heerlijke en gezonde zelfgemaakte gerechten. Het plannen van uw maaltijden is slim en leuk en maakt het gemakkelijk om restjes op te eten, inkopen te plannen, in grote hoeveelheden in te kopen en besparingen te realiseren.

Kies goedkope ingrediënten

Kies goedkope, voedzame seizoenproducten, zoals wortels, zoete aardappelen of kool. Ingeblikte groenten, zoals tomaten of artisjokken, of bevroren groenten zijn ook goedkoop en zitten boordevol vitaminen. In smakelijke stoofschotels of curries met peulvruchten zoals linzen, zullen ze de meest hongerige eetlust stillen.

Vlees is vaak duur. Serveer vlees als extraatje in kleinere hoeveelheden bovenop de maaltijd. U kunt het vlees verdelen om meer monden te voeden door het te malen en serveren in gehaktbrood, gehaktballen, dumplings of empanadas. Of probeer het aandeel van vlees in uw gerechten te reduceren.

Vervang dure ingrediënten, vooral als u het hele pakket niet zult gebruiken. Als uw risotto-recept bijvoorbeeld 60 g wijn vereist, hoeft u geen fles te openen: met 40 g water en 20 g azijn krijgt u de juiste zuurgraad die nodig is voor een heerlijke smaak van het gerecht. Vermijd de uitgave van geld aan saffraan voor een recept waarin het geen hoofdingrediënt is; in de meeste gevallen bereikt u hetzelfde met kurkuma. Wees creatief: wellicht ontdekt u dat uw tomatensaus nog lekkerder smaakt met peterselie dan met basilicum.

Maak uw eigen basisingrediënten

Koop een paar basisingrediënten in grotere hoeveelheden in en transformeer ze naar wens om geen aanslag te doen op uw budget. Zelfgemaakte glazuur van gewone kristalsuiker is goedkoper dan glazuur gekocht in de winkel, en u bespaart ruimte door slechts één ingrediënt op te bergen. Koop kruiden in hun geheel, omdat ze langer vers blijven dan de gemalen variant. U kunt uw eigen Griekse yoghurt maken door yoghurt simpelweg door een kaasdoek te persen, waardoor u nog meer bespaart dan wanneer u deze zelf maakt. Serveer vol trots uw zelfgemaakte brood, bereid met goedkope ingrediënten.

Verspil niet

De rode paprika ziet er wat slechter uit en de wortels zijn niet meer knapperig: voeg ze voor de kleur en smaak toe aan een soep of een groente- en aardappelpuree. Afvalvrij smaakt heerlijk als het goed wordt bereid. Als uw Gruyère te sterk is geworden om na het avondeten te serveren, snijd hem dan in kleinere stukjes en vries hem in. De volgende keer dat u geraspte kaas nodig heeft, raspt u de ingevroren kaas rechtstreeks in de Thermomix®. Gooi tot slot oud brood niet weg: vermaal het tot paneermeel. Is het brood nog niet helemaal uitgedroogd, bewaar de broodkruimels dan in de vriezer.

Kook grotere hoeveelheden en vries porties in

Profiteer van aanbiedingen op ingrediënten, koop grotere hoeveelheden en bereid extra porties om in te vriezen voor later. Stoofschotels ingevroren in individuele porties vormen een heerlijke en gemakkelijk verpakte lunch zodat u geen geld hoeft uit te geven in de kantine. Koekjes- en pasteideeg worden in een handomdraai gemaakt in de Thermomix® en kunt u handig invriezen om later te bakken, zodat u de kant-en-klare variant nooit meer hoeft te kopen.

Gebruik de weekplanner

Onze wekelijkse maaltijdplanner kan u helpen te organiseren en geld te besparen. Zoek naar recepten op Cookidoo® met ingrediënten die u al hebt, stem uw gerechten hierop af en koop alleen de ontbrekende benodigdheden. Met een duidelijk plan kunt u verleiding in de winkel gemakkelijker weerstaan en voorkomt u impulsaankopen die in uw keuken wellicht niet worden gebruikt.

Hier volgen een aantal heerlijke en budgetvriendelijke recepten. Zorg ervoor dat u ze als favoriet opslaat of beter nog, stem uw maaltijden erop af. De volgende keer dat u wilt koken, hoeft u alleen maar in Mijn recepten of Mijn week te kijken om ze te vinden.

Budgetvriendelijke recepten