7 professionele tips om je foodfotografie nog beter te doen

Met een paar aanpassingen aan je belichting en compositie, kun je als een pro je foto's maken. Volg deze eenvoudige stappen om je Thermomix-receptfoto's van middelmatig tot prachtig in beeld te brengen!

1. Vers is het beste
De belangrijkste regel is dat je eten er vers uit moet zien. Als je salades of garnituren te lang van tevoren opdient, zullen de bladeren er waarschijnlijk triest en verlept uitzien. Bewaar garnituren op ijs of in koud water en voeg ze op het laatste moment toe aan je gerecht.

2. Een goede belichting is belangrijk

Voordat je je camera of telefoon ter hand neemt, moet je ervoor zorgen dat je gerecht in het beste licht staat. Natuurlijk licht is altijd beter dan kunstlicht. Een plekje bij het raam waar het zonlicht naar binnen schijnt is ideaal. Zorg ervoor dat het slechts één kant belicht om subtiele schaduwen en diepte te creëren.

3.Maak er een rommeltje van
De tijd van perfecte, netjes opgemaakte gerechten is voorbij. Een beetje chaos en een flinke scheut creativiteit helpen tegenwoordig al een heel eind op weg naar een prachtig, stijlvol diner.

4. Zeg het met stijl Tijd om er wat attributen bij te gooien om de foto te laten knallen en je gerechten er nog smakelijker uit te laten zien. Je hoeft niets bijzonders te kopen. Mooie kommen en interessant uitziende borden zijn voldoende. Voeg wat kriskras bestek of een zacht gedrapeerd servet toe om het gerecht visueel interessant te maken, en vergeet niet om smaakmakers zoals kruiden of verse tomaat in het recept op te nemen om de smaak van het gerecht te accentueren.

5. Stapelen
Hoogte is een belangrijk element als het gaat om het stylen en fotograferen van een gerecht. Platte gerechten kunnen wat minder interessant zijn, dus denk erover om extra lagen toe te voegen aan gerechten zoals flensjes. Je kunt bijvoorbeeld een vlaai of quiche echt transformeren door er wat gekarameliseerde uien, blaadjes bladgroen en zure room op te stapelen. Je voegt niet alleen visueel iets toe, maar ook wat extra smaak.

6. Denk aan de compositie Hoe je je bord op tafel zet of een ingrediënt laat zien, is de laatste stap om je eten tot leven te brengen. Ga niet te dicht op het onderwerp staan, zodat je gebruik kunt maken van de negatieve ruimte om het onderwerp te laten ademen en drama te creëren. Let ook goed op het aantal voorwerpen in je foto. Oneven aantallen trekken meer de aandacht en wees niet bang om nieuwsgierigheid op te wekken met dingen die buiten het kader vallen.

7. Maak fun

Als je eenmaal de basis onder de knie hebt, is het belangrijk dat je fun moet hebben. Wees creatief en experimenteer om te zien wat het beste werkt. Als het jou doet watertanden, zal het je kijkers zeker aanspreken. Dus zoek je visuele stem en leef je uit. Eten draait allemaal om een goed gevoel, van je ogen tot je smaakpapillen. Geniet ervan!

Denk aan een leuk onderschrift!