Moeilijkheidsgraad
De meeste van onze recepten zijn eenvoudig. Sommige vragen wat meer van u: deze zijn als gemiddeld of gevorderd beoordeeld en kunnen wat meer tijd kosten.
Voorbereidingstijd
Dit is hoeveel tijd u nodig hebt om deze maaltijd te bereiden.
Totale tijd
Dit is hoe lang het duurt om deze maaltijd van het begin tot het eind te maken: marineren, bakken, afkoelen enz.
Portie
Dit toont het aantal porties dat dit recept maakt.
Ingrediënten
- 220 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
- 510 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 330 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 15 g soli
- skrobia ziemniaczana, do oprószenia koszyka do wyrastania chleba
- 10 kostek lodu, do zaparowania piekarnika
- Voeding
- per 1 kromkę
- Calorieën
- 343 kJ / 81.9 kcal
- Eiwitten
- 2.5 g
- Koolhydraten
- 17.4 g
- Vetten
- 0.4 g
- Verzadigd vet
- 0.1 g
- Vezels
- 0.8 g
- Natrium
- 224.8 mg
In Collecties
Alternatieve recepten
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16h
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5 godz. 10 min
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17 Std. 25 Min
Chleb pszenny na zakwasie
12 Std.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 Std. 45 Min
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16h
Żytni zakwas chlebowy
96 Std.
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na zakwasie pieczony na liściu kapusty
18u. 20min
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 Std. 45 Min
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 Std. 30 Min
Chleb żytni na zakwasie
17 Std. 25 Min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 Std. 20 Min