Geen gist? Geen probleem!

Laat niets u ervan weerhouden om heerlijke broden, pizzadeeg, brioches of eender welk recept op basis van gefermenteerd deeg te bakken.

Oud deeg maakt nieuw deeg

Als u nog maar één pakje gist over hebt, heeft u er daarna nooit meer nodig als u de "oude deegmethode" gebruikt. Maak wat brood- of pizzadeeg met uw laatste restje gist. U zou kunnen beginnen met pizzadeeg, stokbrood, of basis brooddeeg.

Eens het deeg volledig gerezen is, neemt u een kleine hoeveelheid deeg weg, ongeveer de grootte van een ei of een klein broodje, en mengt u dit goed met gelijke hoeveelheden water en bloem. Laat het een nacht in een pot of kom op kamertemperatuur staan. 's Ochtends hebt u dan een borrelende starter klaar om in een willekeurig recept in plaats van gist te worden verwerkt. Trek het gewicht van de ingrediënten gewoon af van de ingrediënten voor het recept.

De rijstijd kan iets langer zijn, dus wees geduldig. Goed dat u thuis blijft… Uw beloning? Een diepe, rijke smaak waarvoor alleen uren van fermentatie kunnen zorgen. Maar vergeet niet om wat van het nieuwe deeg apart te houden voor de volgende keer.

Zuurdesem zoals in de tijd van onze voorouders

Als u helemaal geen gist hebt, kan dit het moment zijn om uw eigen moederdesem te maken. Zuurdesem bestond al lang voordat er commerciële gist beschikbaar was, en is de beste gist voor heerlijk ambachtelijk brood. Het maken van moederdesem van meel en water duurt ongeveer 5 dagen tot een week. Elke bakker heeft zijn eigen methode, van het eenvoudig combineren van wit meel en water tot het toevoegen van roggemeel, appels of druiven voor het extra stimuleren van de fermentatie. Het algemene principe is om de gist die van nature in meel aanwezig is, te stimuleren om zich te ontwikkelen door deze regelmatig met water en meel te voeden. Een actieve moederdesem kan dan enkele weken lang in een potje in de koelkast ‚slapen’.

Platbrood van over de hele wereld

Heel wat platbroden hebben helemaal geen gist nodig, zoals deze Flatbread. Betrek de kinderen erbij door hun het deeg met de hand te laten uit rollen of aan te drukken.

Chemisch rijsmiddel is ook goed

Bakpoeder en soda zijn niet alleen voor zoet gebak. Ze kunnen ook helpen om snelle broden te laten rijzen. Ierland staat bekend om zijn soda bread, scones zijn nu goed gekend, ver voorbij hun Britse afkomst en cornbread of koekjes uit het Amerikaanse Zuiden geven een speciale toets aan elke maaltijd.

Tegen de tijd dat u weer gist in huis hebt, zullen de alternatieve recepten zo'n dagelijkse favorieten in uw huishouden geworden zijn dat het gewone broodbakken misschien wel tot het verleden zal behoren!

Heerlijk gistvrij brood

Begin met bakken