Geëmulgeerde sauzen

Een goede saus kan een gerecht helemaal omtoveren, door het te verfijnen met contrasterende of complementaire smaken, of door kleur en textuur toe te voegen om de zintuiglijke beleving intenser te maken. Emulsiesauzen kunnen koud, warm, hartig, zoet, glad of met textuur zijn. De Thermomix® maakt het eenvoudig om deze vaak moeilijke en temperamentvolle sauzen te bereiden.

Wat is een geëmulgeerde saus?

Emulsiesauzen worden gemaakt door twee ingrediënten te mengen die zich niet gemakkelijk laten mengen (daarom kunnen deze sauzen vaak schiften). Een emulgator, meestal ei, wordt gebruikt om het mengsel te verbinden.

Koude emulsiesauzen

Vinaigrette: is alles wat u nodig hebt voor groentesalades. Maak uw eigen dressings met de mosterd-balsamicoazijn dressing recept als basisgids. Experimenteer met verschillende soorten olie en azijn, en voeg kruiden en smaken naar keuze toe. Vinaigrettes kunt u ook gebruiken als marinade voor vlees of vis.

Mayonaise: een koude emulsiesaus, van oudsher geëmulgeerd met eierdooiers. Probeer als alternatief een mayonaise zonder ei met melk, of een vegan mayonaise geëmulgeerd met sojamelk. Voor een speciale twist kunt u ook aromatische kruiden of gehakte knoflook toevoegen.

Een vinaigrette kan eenvoudig worden gemaakt door alle ingrediënten tegelijkertijd te emulgeren. Voor een mayonaise wordt de olie heel langzaam op het deksel van de mengbeker gegoten waardoor deze in een dunne stroom op de roterende messen druppelt om zo een emulsie te creëren.

Warme emulsiesauzen

Sabayon (Zabaglione): dit is het meest bekende eierdooierschuim, dat doorgaans zoet is en gemaakt wordt met suiker, wijn (vaak Marsala) en eierdooiers. Het kan apart worden geserveerd met biscotti, of als zoete saus over vers fruit of een plakje taart. Probeer zeker de cidersabayon met gestoomde appels.
Hollandaisesaus: gemaakt met citroensap, eierdooiers en boter. Deze klassieke saus wordt meestal geserveerd bij vis, gepocheerde eieren of gestoomde asperges. Probeer eens een vleugje cayennepeper of verse kruiden toe te voegen aan deze klassieke saus om uw eigen gerechten te verrijken. Voor een Maltaisesaus vervangt u gewoon het citroensap door het sap van een bloedsinaasappel. Béarnaisesaus: wordt gemaakt met sjalotten, dragon, citroensap, eierdooiers en boter. Het is de perfecte saus om een sous-vide biefstuk te verrijken.

Bij het vooraf bereiden van sauzen, bewaar deze met vershoudfolie rechtstreeks in contact met het oppervlak van de saus om velvorming te voorkomen.

Kies uw favoriete saus om uw gerechten nog lekkerder te maken met net dat tikkeltje meer!

Ontdek sauzen