De luxe van restjes - bespaart u kostbare tijd

Het diner is gepland en half klaar als u restjes hebt om te gebruiken. De zuinige kok zal het bovendien fijn vinden om te weten dat de kosten onder controle worden gehouden en dat de doordeweekse diners onder controle zijn, en klaar om te eten.

Maak uw gerecht van de dag rechtstreeks uit de koelkast!

Breng alle restjes die gedurende de week worden opgeslagen bij elkaar en vind een nieuw heerlijk diner uit. De enige regel is dat er niets meer over mag blijven!

Twee plakjes vlees, een wortel, wat vis, twee gekookte aardappelen. Allerlei ingrediënten kunnen worden omgezet in nieuwe gerechten door één of ander nieuw element toe te voegen. Met een deeg als basis kunt u bijvoorbeeld makkelijk een quiche maken; met wat rijst kunnen de meeste ingrediënten veranderen in een risotto; en een beetje kaas verandert de restjes in een magisch etentje.

Koken met deeg:

Korstdeeg is makkelijk te maken in de Thermomix®; bewaar een portie in de vriezer, al uitgerold, of gedeeltelijk uitgerold voor een snellere ontdooiing, om van de restjes eenvoudig een quiche te maken. Quichevullingen kunnen worden gemaakt van een willekeurig aantal combinaties van ingrediënten, geroerd in een gekruide eierbodem. Roer de gekookte groenten uit de koelkast, spek of tonijnresten uit blikjes erdoor. Andere combinaties om te proberen zijn gekookte, in blokjes gesneden kip en ui, in blokjes gesneden zalm en courgette of gehakte ham. Zie ons quicherecept voor het deeg en eimengsel.

Maak een risotto:

Gebruik ons klassieke Parmezaanse risottorecept, hier te vinden, als basis om uw eigen recept met uw restjes te maken. Gekookte worsten maken van een risotto een stevige maaltijd, en restjes kaas zoals brie of cheddar vormen een smakelijke combinatie met bloemkool of broccoli.

Doe er wat kaas bij:

Wanneer u geraspte kaas over de bovenkant strooit en in de oven smelt, kunnen restjes worden veranderd in een nieuw gerecht. De overgebleven ratatouille wordt een baksel wanneer u er kaas overheen raspt. Rasp de kaas bovenop de aardappelpuree, of bovenop de pasta in tomatensaus, en smelt deze in een warme schotel waar kinderen dol op zullen zijn.

Om het meeste uit de restjes te halen, volgt hier een overzicht van onze favoriete tips om vooruit te plannen en zo tijd en geld te besparen:

• Als de druiven en citrusvruchten hun glans hebben verloren en de bananen bruin zijn, zijn ze nog steeds goed om te eten. Voeg ze eenvoudigweg toe aan uw dagelijkse Thermomix® smoothie.
• Meng de overgebleven aardappelpuree met gehakte groenten en bak deze in een beetje olie voor een lekker ontbijt of bijgerecht.
• Maak twee keer de hoeveelheid rijst of pasta die u nodig hebt en koel de rest in een gesloten bak. Verhit de volgende dag de resterende rijst of pasta in de Varoma, terwijl u een soep maakt in de Thermomix®.
• Wanneer u kleine hoeveelheden kaas over hebt, kunt u die gewoon invriezen tot ze klaar zijn voor gebruik. De diepgevroren kaas kan worden geraspt of op crackers worden gebruikt.