Pompoenen, voor Halloween en meer

Pompoenen doen je denken aan de herfst en een verse oogst. Ze zijn een ongelofelijk veelzijdige fruitsoort. Hol ze uit, kook ze, bak ze. Hartig of zoet. Geroosterd of gepureerd. Er zijn veel verschillende variëteiten en manieren om dit voedzaam fruit te gebruiken. Pompoenen zijn een uitstekende vezelbron en een goede bron van vitamine A. Gebruik uw pompoen optimaal tijdens het pompoenseizoen met onze frisse ideeën om een pompoen op te fleuren.

Pompoenen uithollen

Laat je dit jaar niet verrassen door Halloween! Hier zijn een paar griezelige eenvoudige tips om je snijvaardigheden aan te scherpen. Ontdek onze snijset om een prachtige griezelpompoen te kerven.

Gebruik een lichtere pompoen. Een zware pompoen heeft waarschijnlijk een dikkere schil, waardoor het moeilijker wordt hem te snijden.
Maak er geen puinhoop van. Leg de pompoen op krantenpapier of een theedoek.
Gebruik een stevige ondergrond. Leg een opgerolde theedoek in de vorm van een donut onder de pompon zodat hij niet wegrolt.
Hou het eenvoudig. Teken eerst, snij daarna.
Betrek de kinderen. Kleine handjes kun je het best de taak geven om enge speciale effecten toe te voegen met glitter of viltpennen.
Wees voorzichtig. Plaats een LED-lampje in plaats van een kaars binnenin de pompoen.

Heerlijke pompoenrecepten

Het zachte, goudkleurige sappige pompoenvlees heeft een soortgelijke smaak en textuur als de zoete aardappel, waardoor het een geweldige aanvulling is op zowel zoete als hartige gerechten. Dus wees creatief in de keuken met onze smakelijke ideeën en probeer iets nieuws.

Stomen: de pompoen in de Varoma stomen terwijl de andere ingrediënten in de mengkom koken, is een geweldige manier om tijd en moeite te besparen. Zie onze Linzencurry en gestoomde pompoen voor een overheerlijke vegetarische gezinsschotel.

Roosteren: deze methode brengt echt de zoete smaak van pompoen naar boven. Snijd de pompoen, met of zonder schil, besprenkel hem met olijfolie en je favoriete kruiden en specerijen. We raden knoflook, gemalen zwarte peper en een vleugje zeezout aan voor een hartige kick - perfect om toe te voegen aan risotto.

Blenden: de zacht gemaakte pompoen kan gemakkelijk worden gemixt als een smakelijke basis voor soepen. Probeer ons recept voor Pompoensoep en ontdek zelf wat een bevredigend en aangenaam kookingrediënt pompoen is.

Pureren: gepureerde pompoen kan in een groot aantal recepten worden gebruikt. Eenmaal bereid, kan de puree tot drie dagen in de koelkast of tot 3-6 maanden in de vriezer worden bewaard. Naast een hoofdbestanddeel in vele zoete en hartige recepten, is pompoenpuree samen met kruiden zoals kaneel, kardemom en nootmuskaat ook heerlijk als je hem toevoegt aan koffie!

Bakken: verzoet je herfst met een aantal heerlijke zelfgemaakte lekkernijen. Pompoen kan de ster van de show zijn in vele geliefde nagerechten.

Pompoenpitten gebruiken

Pompoenpitten zijn eetbaar en zitten vol eiwitten, evenals gezonde vetten, dus geniet van hun goede eigenschappen. Voeg ze toe aan uw salade of brood recepten of gebruik ze als topping op uw soepen, smoothies en dipsausjes. Je kunt ook pompoenpitten toevoegen aan je ontbijtgranen voor een gezond ontbijt.

Decoreren met pompoenpitten

Vorm uw uitgeholde pompoen om tot een spectaculair pronkstuk voor uw Halloweenfeestje. Plaats hem gewoonweg in een glazen schaal en vul hem met je favoriete punch. Laat uw gasten zichzelf bedienen. Proef bv. onze Appelpunch.

Waar wacht je nog op? Haal de spinnenwebben van onder het stof, nodig een paar spookachtige gasten uit en gebruik onze „tricks and treats” en onze tips om je pompoenen klaar te maken voor een perfecte Halloween.

Bekijk al onze pompoenrecepten!

Al onze pompoenrecepten