Salades voor elke gelegenheid

Salade is een belangrijk onderdeel van ons dieet in de zomer, als we behoefte hebben aan verfrissend en koel eten. Salade kan echter het hele jaar lang lekker zijn. Afhankelijk van hoe u het maakt, kunt u salade serveren als een bijgerecht, een voorgerecht of een vullende, complete maaltijd. Maak deze voor thuis of om mee te nemen - naar een picknick, naar het strand of naar het kantoor. En vergeet routine: de combinatiemogelijkheden zijn eindeloos! Nu volgen enkele voorbeelden.

Maak uw eigen salade

Een salade is een geweldige manier om nieuwe smaken en textuurcombinaties te proberen. Gebruik de volgende componenten voor het opbouwen van uw eigen gevarieerde en gebalanceerde salade.

Basis: kies er een of combineer verschillende: groene bladeren (sla, boerenkool, rucola, spinazie), gesneden rode of witte kool, pasta, rijst of gekookte granen zoals quinoa, bulgur of faro.

Rauwe of gekookte groenten: voeg kleur en smaak toe aan uw basis door één van de volgende dingen erop te leggen: gesneden avocado, geraspte wortel, dun gesneden uien, gesneden paprika’s, komkommer of courgette. Gebakken champignons en gekaramelliseerde geroosterde wortels, pompoen of zoete aardappels voegen een extra umamismaak toe.

Optioneel proteïne: om het te serveren als hoofdgerecht, voeg proteïne toe aan uw salade. Gestoomde of gerookte zalm, kipreepjes, hardgekookteeieren of kaas zijn altijd goede keuzes. Kies tofoe, bonen of linzen voor een vleesvrije salade.

Een beetje fruit: fruit geeft een salade een frisse en zoetige smaak. Kies idealiter fruit dat in het seizoen is, op het moment dat dit het best smaakt. Mango past goed bij zalm en rode bessen bij kip. U kunt ook perziken of pruimen aan verse mozzarellasalade toevoegen. Gedroogd fruit zoals abrikoos, vijgen, cranberries of rozijnen kunnen ook worden gebruikt.

Krokante toppings: gebruik noten, zaden, croutons of tortillareepjes voor een krokante textuur. Rooster de noten en zaden voor een meer intense smaak.

Andere toppings: olijven, verse kruiden, ansjovis, kappertjes, augurken of zilveruitjes kunnen een salade verder verrijken.

Dressing: sprenkel uw favoriete dressing eroverheen als afwerking. Supereenvoudig te maken met Thermomix®, kies de traditionele Yoghurtdressing, de Mosterd en balsamicoazijn dressing voor een frisse smaak of de Sinaasappelcurrydressing voor een exotische smaak.

Laat uw creativiteit op de vrije loop en combineer ingrediënten met verschillende texturen, smaken, kleuren en temperaturen, wat u het meest interessant lijkt. Serveer uw salade gemengd in een kom of een lunchbox, gepresenteerd in lagen in een pot of scheid de ingrediënten op een schaal, zodat gasten zelf kunnen kiezen. Gebruik serveerringen om de salade-ingrediënten op elegante wijze te presenteren. En voor salades met verse groene bladeren, vergeet niet om de dressing vóór het serveren toe te voegen.

Thermomix®-tips

Was de sla en andere ingrediënten: gebruik de Varoma-schaal om groenten en fruit onder stromend water te wassen, bedek vervolgens met het Varoma-deksel en schud goed om het overtollige water te verwijderen.

Snijden: snijd zachte groenten, fruit of hardgekookte eieren 3-4 sec/snelheid 4; voor harde groenten zou 3-4 sec/snelheid 5 genoeg moeten zijn. Voor het snijden van sla, plaats de bladeren in de mengkom, bedek met ong. 1000 g water en snijd 10 sec/snelheid 4. Daarna leeg laten lopen via de Varoma-schaal.

Versnipperen: plaats gekookt vlees zonder bot en saus in de mengkom en versnipper 4-5 sec//snelheid 4.

Ontdek onze salades

Maak uw eigen salade of ontdek verschillende salades in Cookidoo®. Klassiekers zoals aardappelsalade passen goed bij een barbecue, koolsla past perfect bij een broodje pulled pork en niçoisesalade is geweldig in een lunchbox.

Alle Salades