Bessen en kersen

Het is zomer en de markten zijn afgeladen met kersen, frambozen, zwarte bessen, blauwe bessen en aardbeien, vol smaak, rijk in voedingsstoffen en van nature heerlijk zoet. Bessen zijn zo rijk aan voedingsstoffen dat ze als superfood worden gezien. Deze kleine delicatessen zijn onweerstaanbaar en belangrijk voor uw dagelijkse dieet. Ontdek meer over de voordelen die ze bieden en hoe u ze het hele jaar kunt blijven gebruiken.

Bessen en kersen zijn een belangrijke bron van vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels. Ze zijn rijk aan vitamine C, een antioxidant die verschillende voordelen heeft, zoals bescherming tegen hart- en vaatziekten en versterking van het immuunsysteem. Verschillende studies adviseren het dagelijks eten van bessen ter bescherming tegen hart- en vaatziekten, diabetes en leeftijdsgerelateerde mentale achteruitgang.

Op de markt

Probeer verse bessen te kopen als ze in het seizoen en op hun best zijn. De kleur van verse bessen moet helder en intens zijn en elke bes moet stevig en droog zijn. Kies organische producten om bestrijdingsmiddelen te vermijden. Als het buiten het seizoen is kunt u deze bevroren of gedroogd kopen.

Thuis

U kunt bessen het best in de koelkast bewaren. Voordat u ze opeet, wast u ze zorgvuldig en volledig met koud water. Geniet van het verse fruit als het in seizoen is en vries het in als u het in de winter nog steeds wilt gebruiken.

Bevriezen: was en droog met papieren handdoeken. Snijd de grote aardbeien in twee of vier stukken en haal de pitten uit de kersen. Verspreid het fruit in een enkele laag op een bakplaat met bakpapier, vries ze 2-3 uur in en doe ze daarna in diepvrieszakjes. Gebruik het bevroren fruit in smoothies, sappen, sauzen of desserts.

Jams of sauzen: maak sauzen of jams en bewaar deze zoals aangegeven in de recepten. De sauzen kunnen een paar uur in ijsblokbakjes worden bevroren en dan in diepvrieszakjes worden gedaan.

Geniet het hele jaar door

Er zijn verschillende manieren om de intense smaken van bessen te proeven. Voeg kleur en voedingsstoffen toe aan zoete én hartige gerechten.

Ontbijt en snacks: bessen zijn een gezonde snack, tussen maaltijden of in zelfgemaakte yoghurt, vers of als jam. Gebruik gedroogde bessen in mueslirepen of cruesli. Bessensmoothies zijn een snelle optie voor een compleet ontbijt. Probeer de Verloren brood met peer, gember en bessenjam.

Salades: voeg een vleugje kleur en smaak toe aan een salade met verse bessen of gebruik verse of bevroren bessen in de vinaigrette.

Desserts: bessen en kersen zijn perfect voor verschillende desserts, van ijs tot cakes en taarten. Gebruik van fruit dat in seizoen is, zorgt ervoor dat u minder suiker hoeft te gebruiken. Probeer voor een snel dessert de Bessenschuim en laat voor een lichtere versie de suiker weg.

Deze kleine vruchten lenen zich voor al uw culinaire creaties: vruchtensappen cocktails, cakes met jam, en niet te vergeten compotes. Zoek naar recepten met bessen en kersen op Cookidoo®.

Recepten met kersen