Gezonde aanbevelingen voor het Suikerfeest

Omdat we tijdens de ramadan minder maaltijden per dag eten, gaat ons metabolisme trager werken. Wanneer we na de ramadan terug onze normale eetgewoonten willen opnemen, is het eerst feest met verleidelijke caloriebommen, chocolade en zoetigheden. Als we niet opletten tijdens het Suikerfeest kunnen we snel dikker worden, buikpijn hebben en bloedsuikerpieken gewaarworden. Het is dus een goed idee om op te letten wat we eten tijdens onze bezoekjes, niet te overdrijven en een evenwichtig en verstandig eetpatroon aan te houden.

U kunt het Suikerfeest zien als een overgangsperiode naar uw eetpatroon van voor de ramadan. Begin met de eerste dag lichter te eten en bouw uw consumptie gelijkmatig op, zodat u tegen de derde dag weer volgens uw normale eetpatroon eet.

We bekijken enkele nuttige tips, te beginnen bij de eerste dag van het feest:

1) Eet een licht ontbijt op het Suikerfeest

Ontbijten tijdens het Suikerfeest zijn altijd heerlijk. Eet volkoren brood in plaats van de pide die we tijdens ramadan aten en begin de dag met een licht en gezond ontbijt.

2) Eet kleinere porties wanneer u op bezoek gaat

Bezoekjes tijdens de feestdagen gaan altijd gepaard met lekkernijen. Probeer niet te overdrijven en neem van alles een hapje in plaats van een volledig bord. Als u een aantal bezoekjes gaat brengen, let dan op hoeveel snoep u eet en hoeveel koffie of thee u drinkt.

3) Drink meer water

Omdat we tijdens de ramadan minder water drinken, is het een goed idee om dit te compenseren met 2 tot 2,5 liter vloeistof per dag. En drink na al dat feestelijk lekkers twee glazen water om uw vochtgehalte op peil te houden en uw metabolisme naar behoren te laten functioneren.

4) Ga sporten

Na de ramadan is het een goed idee om uw lichaamsbeweging weer op te nemen, want die heeft misschien wat op een laag pitje gestaan tijdens de vastenmaand. Ga niet met de lift, maar neem de trap bij elk bezoek, en wandel de kortere afstanden in plaats van met de auto te gaan. Deze stappen helpen u bij de spijsvertering en zorgen voor extra lichaamsbeweging. Mik na de feesten op een half uurtje gematigde lichaamsbeweging gedurende minstens 5 dagen per week.