Thuis kiemgroenten kweken

Een eetbare tuin in uw keuken

Een zaadje is als een kleine capsule vol leven. Voeg wat water toe en het bloeit open tot een nieuwe plant. Ontkiemde zaden zitten echt boordevol voedingsstoffen en zijn dus een geweldige bron van plantaardige eiwitten en antioxidanten die vrije radicalen bestrijden. Thuis kiemgroenten kweken is een eenvoudige en leuke manier om gezonder te eten, probeer het nu!

Hoe doet u het?

Als u een gevarieerd aanbod kiemgroenten wilt, dient u biologische zaden te selecteren van peulvruchten, granen of groenten die niet met chemicaliën behandeld werden. Er bestaan speciale kiembakjes, maar elk bakje dat niet van metaal is, werkt ook.

Dit zijn de stap-voor-stap instructies:

  1. Doe een eetlepel zaadjes in een glazen bokaal, bedek ze met water en laat ze 3-24 uur weken zodat ze voldoende vocht hebben opgenomen.
  2. Spoel de zaadjes en giet ze af. Leg ze mooi uitgespreid in het kiembakje. Bedek het bakje met een deksel of de bokaal met gaasdoek zodat ze beschermd zijn tegen tocht en schimmel.
  3. Het is belangrijk om een kamertemperatuur aan te houden van 20-21°C gedurende het hele proces. Bewaar het kiembakje in het donker en bedek het met een doek om te doen alsof de zaadjes in de grond zitten. Ze moeten vochtig blijven, maar mogen niet ondergedompeld zijn in water. Laat rusten gedurende 24 uur.
  4. Spoel alles goed af en verspreid de zaadjes nogmaals. Laat ze in het donker staan en herhaal deze stap gedurende 2 of 3 dagen.
  5. Wanneer de zaadjes beginnen te ontkiemen (met een scheut van 1-2 cm lang), spoelt u ze grondig met water om de zaadjes die niet ontkiemd zijn en de omhulsels van de scheuten te verwijderen.
  6. Zodra ze schoon en vochtig zijn, zet u ze weer onder de koepel of bedekt u de glazen bokaal met het gaas.
  7. Laat ze enkele dagen staan in het daglicht (maar niet rechtstreeks in de zon) zodat het bladgroen kan ontwikkelen.

Wat doe ik ermee?

U kunt ze gebruiken om een extra toets te geven aan uw zalfjes of gazpachos, zoals rode bietensalade. Ze maken uw presentatie niet alleen af, maar het wordt ook een completere en voedzame maaltijd.

Klaar om ze te laten groeien?