Moeilijkheidsgraad
De meeste van onze recepten zijn eenvoudig. Sommige vragen wat meer van u: deze zijn als gemiddeld of gevorderd beoordeeld en kunnen wat meer tijd kosten.
Voorbereidingstijd
Dit is hoeveel tijd u nodig hebt om deze maaltijd te bereiden.
Totale tijd
Dit is hoe lang het duurt om deze maaltijd van het begin tot het eind te maken: marineren, bakken, afkoelen enz.
Portie
Dit toont het aantal porties dat dit recept maakt.
Ingrediënten
Zaczyn (dzień wcześniej) i pieczenie dyni
- 120 g wody
- 10 - 20 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
- 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typu 1850-2000
- 250 g dyni Hokkaido, pokrojonej w 2-3 cm plastry (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe
- 280 g wody
-
1
mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu
(optioneel)
of 1 szczypta suchych drożdży (optioneel) - 510 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 15 g soli
- skrobia ziemniaczana, do oprószenia
- 10 kostek lodu, do zaparowania piekarnika
- Voeding
- per 1 kromkę
- Calorieën
- 383 kJ / 91.5 kcal
- Eiwitten
- 2.9 g
- Koolhydraten
- 18.7 g
- Vetten
- 0.4 g
- Verzadigd vet
- 0.1 g
- Vezels
- 0.7 g
- Natrium
- 225.4 mg
In Collecties
Alternatieve recepten
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 Std. 30 Min
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 Std. 30 Min
Chleb wenecki na zakwasie
17h 10min
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Chleb na maślance i zakwasie
18 Std.
Rustykalne zakręcone bagietki na zakwasie z nadzieniem serowo-oliwkowym
26 godz.
Przyprawa do chleba
5 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 Std. 45 Min
Chleb litewski na miodzie
30 godz.
Zakwas pszenno-jabłkowy
48 Std. 20 Min
Chleb codzienny na zakwasie
12 Std.
Ciabatty na zakwasie
17 godz.