Moeilijkheidsgraad
De meeste van onze recepten zijn eenvoudig. Sommige vragen wat meer van u: deze zijn als gemiddeld of gevorderd beoordeeld en kunnen wat meer tijd kosten.
Voorbereidingstijd
Dit is hoeveel tijd u nodig hebt om deze maaltijd te bereiden.
Totale tijd
Dit is hoe lang het duurt om deze maaltijd van het begin tot het eind te maken: marineren, bakken, afkoelen enz.
Portie
Dit toont het aantal porties dat dit recept maakt.
Ingrediënten
- masło, do natłuszczenia
- 200 g ziaren żyta (patrz wariant)
- 450 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 200 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
- 320 g mąki żytniej (typ 720, patrz wariant)
- 30 g siemienia lnianego
- 30 g płatków owsianych, górskich
- 20 g otrębów żytnich
- 2 łyżeczki soli
- Voeding
- per 1 kromkę
- Calorieën
- 404 kJ / 96.6 kcal
- Eiwitten
- 3 g
- Koolhydraten
- 19.7 g
- Vetten
- 1 g
- Verzadigd vet
- 0.1 g
- Vezels
- 3.4 g
- Natrium
- 202.9 mg
Alternatieve recepten
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16 Std. 30 Min
Żytni zakwas chlebowy
96 Std.
Chleb pszenny na zakwasie
12h
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5 Std. 10 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16h
Chleb czworaczek
1 Std. 30 Min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 godz. 20 min
Chleb żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18h 20min
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 godz. 45 min