Comfort food

De dagen worden korter, donkerder en kouder. De laatste tijd is erg druk geweest op het werk. Je hebt niet veel tijd gehad voor goede maaltijden. Je hebt misschien wel veel buiten de deur gegeten. Het enige wat je wilt is een gezellige avond thuis met de mensen van wie je houdt en eten dat bekend is en een fijn gevoel geeft.

Terug naar de veilige kindertijd

Koken gaat niet alleen om voedingswaarde. We voeden onze lichamen zo goed we kunnen, maar onze ziel heeft ook aandacht nodig. Comfort food haalt herinneringen aan vroeger naar boven, dat veilige gevoel in de wetenschap dat er iemand voor je zorgde. Tijdens het eten waren de gerechten voorspelbaar en geruststellend. Niets deftigs maar eten dat ouders kiezen omdat het gemakkelijk klaar te maken is en waarvan ze weten dat zelfs de meest kieskeurige eter het helemaal opeet.

Fysiek comfort

Als het buiten koud is of je voelt je niet zo lekker is het tijd voor stoofpotten, rollades en hartverwarmende soepen. Als je nat van de regen thuis komt, is het zo fijn als er een warme maaltijd op tafel staat. Eénpansgerechten waar alle smaken zich vermengen tot een rijke saus of pasta uit de oven met een heerlijk laag gesmolten kaas: dat heb je nodig om je lekker en ontspannen te gaan voelen.

Een vergeet vooral de toetjes en het ontbijt niet. Rijstpudding, vla, pap of fruit crumble geven je gasten echt het gevoel dat alles in de wereld goed komt…

Creëer je eigen smaak

Gebruik zoekwoorden als stoofpot, rollade of pudding om die gerechten van vroeger te vinden. Je kunt je zoekopdracht beperken door de actieve of totale tijd in te korten. De kok moet natuurlijk ook kunnen genieten van het feit dat hij of zij niet lang in de keuken hoeft te staan. En als het recept iets anders is dan dat van je moeder, is het misschien net iets lekkerder dan het vroeger was. Of pas het recept aan aan jouw voorkeur door het geheime ingrediënt van je moeder toe te voegen. Maak het zoals jij het lekker vindt.

En als je iets avontuurlijker bent ingesteld, waarom dan niet gerechten proberen die door andere culturen gezien worden als comfort food. Als je ze een paar keer op tafel hebt gezet, zal je gezin ze als smaken van thuis gaan zien. In korte tijd zullen zij nostalgische gevoelens gaan ontwikkelen voor jouw eigen gemaakte Chinese dumplings, risotto met paddenstoelen of hachee.