Thermomix® it Yourself - Confituur

Zelf confituur maken met uw Thermomix®, smaakt altijd beter dan een uit de winkel en is een smakelijke en zoete lekkernij.

Om zelf confituur te maken, hebt u enkel fruit, citroensap en suiker nodig. U beslist zelf hoe u uw confituur op smaak brengt. Gebruik mooie seizoensbessen om een pot van onze klassieke frambozenconfituur te maken, overheerlijk op verse gebakjes. Of wees een beetje avontuurlijker door uw fruit te mengen, zoals in onze appel- en kiwijam, perfect op hete beboterde toast.

Onze toptips om confituur te maken:

Vers is best

Vers, licht onrijp fruit is altijd het beste om confituur te maken. Geplet, overrijp fruit verliest veel van zijn zuurtegraad, wat essentieel is om ervoor te zorgen dat uw confituur goed dikt.

Opgelet met pectine!

Pectine is een stof die van nature voorkomt in bepaalde vruchten, zoals zwarte bessen, appels, kersen en veenbessen. Door suiker toe te voegen wanneer u het fruit verwarmt, helpt pectine uw confituur te dikken. Als u fruit met een laag pectinegehalte gebruikt, zoals peren, moet u misschien extra pectine aan uw mengsel toevoegen.

Welke soort suiker moet ik gebruiken?

De meningen verschillen als het gaat om de beste suiker voor zelfgemaakte confituur. Het hangt sterk af van het fruit dat u wilt gebruiken. Sommige suikers bevatten pectine, andere niet. Probeer een pectinebalans tussen uw fruit en de suiker te bereiken om ervoor te zorgen dat uw confituur perfect smeerbaar is.

Confituursuiker (met pectine): heeft grotere kristallen, waardoor de confituur een duidelijkere consistentie heeft. Een nadeel is dat hij duurder dan gewone kristalsuiker is.

Confituursuiker: wij raden u aan deze suiker te gebruiken als u fruit met een hoger pectinegehalte gebruikt. Deze suiker lost langzaam op bij het koken en zal uw confituur helpen dikken.

Kristalsuiker: deze suiker werkt het beste met fruit met een hoog pectinegehalte, zoals kersen, aardbeien en druiven. Hij is goedkoper dan de andere opties, maar het kan zijn dat uw confituur iets vloeibaarder is dan als u confituursuiker met of zonder pectine gebruikt.

Griessuiker: griessuiker heeft kleinere korrels die sneller oplossen, waardoor het kan zijn dat uw confituur aanbrandt. Hoewel deze suiker prima is voor zelfgemaakte confituren, kan het zijn dat uw eindproduct troebel is!

Suikervrij (en schuldvrij): het beste aan zelfgemaakte producten is dat u zelf beslist wat u erin doet. Als u liever een suikervrije confituur hebt, gebruik dan vruchtensap of zoetstoffen.

Gebruik altijd gesteriliseerde potten

Doe uw smakelijke lekkernijen sprankelen door ze in kristalheldere potten te bewaren zodat uw confituren langer vers blijven. Eenmaal gesteriliseerd, kun u uw potten confituur versieren met linten, een mooi stoffen lapje over het deksel of gepersonaliseerde labels.

Verras uw dierbaren

U vindt oude favorieten op Cookidoo® die u perfect aan uw ontbijt kunt toevoegen, evenals eigenzinnige nieuwe smaken om meer smaak te geven aan cakes, taarten en zelfs vleeswaren en kaas.

Inspiratie voor jam