Tips om te detoxen in de winter

Te veel hapjes tijdens de eindejaarsperiode kunnen je vermoeid, opgeblazen en niet zo vrolijk doen voelen. Maak een voornemen voor het nieuwe jaar met een detoxdieet dat je er bovenop kan helpen, en je die hoognodige energieboost en dat goed gevoel kan geven.

Wat is een detox?

Een detox is niet snel even een week vasten. Het is niet omdat je detoxt, dat je moet stoppen met eten. Het is eigenlijk het tegenovergestelde. De sleutel tot een detox is puur eten, zodat je minder zin hebt in voedsel met veel vet, zout en suiker. Je eigen keuken is de beste plek om te beginnen. Hier zijn enkele van onze beste tips:

●Vermijd verwerkt en te geraffineerd voedsel
●Zeg neen tegen junkfood
●Eet minder zout en suiker
●Kies lichtere opties en plantaardige alternatieven voor melkproducten
●Voeg meer fruit en groenten aan je dieet toe

Lekkere, voedzame detoxrecepten

Bij detoxen zijn soepen, smoothies en sapjes de beste keuze. Ze zijn makkelijk klaar te maken en zitten boordevol vitamines.

Toptip: maak je klaar voor de week door je soepen, smoothies en sapjes in de diepvries te bewaren.

Met Thermomix® wordt het mixen van fruit en groenten een fluitje van een cent. Doe de ingrediënten in de mengbeker en selecteer de ’Mixen’-modus. Het mixen begint traag, op snelheid 5, en verhoogt automatisch naar snelheid 6-8 totdat je een zijdezachte consistentie hebt.

Salades zijn een andere ideale manier om alle voordelen van je essentiële fruit en groenten in een maaltijd te krijgen. Er is ook heel veel variëteit. Het mooie aan een salade is dat je alle ingrediënten aan je eigen smaak kunt aanpassen. In ons artikel vind je tips voor het maken van je eigen salade.

Vitaminerijke ingrediënten

Wat je ook klaarmaakt, kies je ingrediënten zorgvuldig. Sommige voedingsmiddelen zijn beter voor een detox dan anderen. Hier zijn enkele van onze favorieten:

Citroenen

Citroenen zitten boordevol vitamine C en zijn daarom antioxidanten. Ze helpen het lichaam zijn pH-balans te behouden en geven het immuunsysteem een boost. Met hun opvallende scherpe smaak kunnen citroenen een gerecht tot leven brengen door wat pit toe te voegen.

Kurkuma

Gecombineerd met zwarte peper zal dit je immuunsysteem een boost geven en ontstekingen verhelpen.

Kool

Net zoals broccoli, bloemkool en boerenkool bevat kool sulforafaan, wat helpt bij het bestrijden van gifstoffen. Niet iedereen lust het, dus als je er geen fan van bent maar wel de voordelen van dit groene goedje wilt, probeer het dan in je soep of sapje te mixen.

Gember

Een nuttige remedie als je enkele niet zo gezonde keuzes hebt gemaakt. Het helpt maagpijn te verlichten en kan ook helpen bij de vertering en het verminderen van een opgeblazen gevoel. Probeer wat in sapjes te raspen of maak een pot gemberthee voor een verfrissende verandering.

Rode biet

Rode biet is een superfood en dus een goede keuze als je detoxt. Omdat het boordevol magnesium, ijzer en vitamine C zit, is rode biet goed voor de huid, het haar en het cholesterolniveau en kan het helpen bij atletische prestaties.

Detoxen door gezondere, voedzamere keuzes te maken helpt je lichaam te herstellen en regenereren, waardoor je je weer fris, opgeladen en klaar om te presteren voelt.