Koken met plantaardige melk

Plantaardige melk is in en spreekt steeds meer consumenten aan, van veganisten tot vleeseters. Koken met plantaardige melk wordt dus ook steeds populairder. Enkele veel voorkomende redenen voor de switch naar plantaardige melk zijn het merkbare gezondheidsvoordeel, allergieën, bezorgdheid over het milieu of smaakvoorkeur.

Ontdek hieronder onze gids voor plantaardige melk:

•Sojamelk is het populairst. Het is mild van smaak en kan gemakkelijk worden opgewarmd. Het smaakt ook goed in warme dranken. Gebruik het als vervangmiddel voor zuivelmelk in recepten.
Amandelmelk is ook populair. Het heeft een rijkere smaak en is gemakkelijk te gebruiken in warme dranken en recepten.
•Cashewmelk is rijk, romig en heel veelzijdig. Het maakt hartige en zoete gerechten rijker.
•Havermelk is een veelzijdig ingrediënt met een zoete en milde smaak. Het bevat ook meer eiwitten dan andere soorten plantaardige melk.
•Kokosmelk heeft een rijke smaak en is populair voor gebruik in zowel zoete als hartige recepten.
•Rijstmelk heeft een lichte textuur en smaak, en bevat weinig eiwitten en vetten. Het heeft een natuurlijke zoetheid en wordt het best in desserts gebruikt.
•Hennepmelk heeft een hoog eiwitgehalte en is een gezonde keuze. De sterke smaak ervan komt in hartige gerechten beter tot zijn recht dan in desserts.

Maak je eigen plantaardige melk in de Thermomix®

Maak je eigen melk in de Thermomix® en vermijd verpakking en bevriezing. Kies je om milieuredenen voor plantaardige melk, dan is die zelf maken een duurzame en gemakkelijke oplossing.

Om je eigen plantaardige melk te maken, heb je een zak voor notenmelk nodig. Dit is een fijne, sterke netzak waarin je de notenmelk zeeft. Je kunt ook lagen mousseline gebruiken. Sommige soorten, zoals havermelk, rijstmelk, hennepmelk en kokosmelk, zijn in de Thermomix® op enkele minuten klaar. Andere soorten, zoals amandelmelk en sojamelk, moeten een nachtje weken en vragen dus wat meer tijd - maar niet meer werk.

Waar wacht je nog op? Ga aan de slag!