Appeltaarten overal ter wereld

Er is geen betere reden om te bakken dan in de herfst. Het is nog beter met seizoenproducten, zoals appels. Wie houdt er nu niet van een zelfgemaakte appeltaart? Lees verder voor tips over het bakken van de appeltaart van je dromen, met een beetje hulp van uw Thermomix®.

In een handomdraai

Appeltaart is overal ter wereld gekend. Hoewel elke regio zijn eigen recept heeft, zijn de belangrijkste ingrediënten hetzelfde. Het gaat voornamelijk over de keuze van deeg en het gebruik van kruiden waardoor elke soort taart zijn eigen specialiteit heeft.

Waarom zou u thuis niet experimenteren met verschillende soorten appeltaart? Laat de Thermomix® uw bakkershulp zijn en creëer elke appeltaart die u lekker vindt. Kruid het met vijfkruidenpoeder, kaneel, nootmuskaat of citroen en voeg het toe bij een elegant bladerdeeg of in een simpel kruimeldeeg: de mogelijkheden zijn eindeloos.

Het pad van de appeltaart

Overal ter wereld vindt u verschillende soorten appeltaart. Frankrijk is bijvoorbeeld niet enkel bekend voor zijn klassieke “tarte aux pommes”, een simpel kruimeldeeg met dun gesneden appels, soms op een bedje van appelmoes, maar ook voor zijn “tarte Tatin”, een rijke omgekeerde taart met gekarameliseerde boterige appels.

De Amerikaanse versie, met zijn hoge lagen van appels gekruid met kaneel tussen twee bladerdegen, is gelijkaardig aan de Nederlandse appeltaart. Recepten voor Nederlandse appeltaart gaan terug tot de middeleeuwen en ze werden gebakken in een typische Nederlandse oven. Toen al had de vulling verschillende kruiden, zoals kaneel, kardemom, gember, kruidnagel en nootmuskaat. De Nederlanders voegen ook graag citroensap toe en ze gebruiken roomboter voor de korst.

In Engeland wordt smout gebruikt voor het deeg. Britse appeltaart wordt traditioneel geserveerd met slagroom of custard. In bepaalde delen van Engeland is het gebruikelijk om kaas toe te voegen aan de taart.

Verlaat Oostenrijk niet zonder een stuk Apfelstrudel te proeven. Apfelstrudel is gemaakt met appelen en rozijnen die gerold worden in vele dunne lagen deeg dat gelijkt op het filodeeg dat vaak gebruikt wordt in Turkije of Griekenland.

Thuis bakken - tips

De beste appels om te bakken behouden hun vorm bij hitte en hebben die zoetzure smaak die u zoekt voor een appeltaart. Soorten appels die goed zijn om te gebruiken zijn Jonagold, Honeycrisp, Braeburn en Pink Lady.

Bewaar uw ingrediënten voor het deeg koud tot het klaar is om het te gebruiken. Voor de kruimeldeeg, gebruik koude boter. Boter bevriest zeer goed. Houd het reeds gesneden klaar in uw vriezer in kleine vierkantjes en u kan bladerdeeg maken op een heel eenvoudige manier.

Nog nooit taarten gebakken? Vrees niet, met uw Thermomix® aan uw zijde kan u gerust beginnen aan uw culinaire avonturen. De ingebouwde weegschaal en het begeleid koken zorgen voor precisie zonder moeite, zodat het mengen van deeg zeer makkelijk wordt. U zal snel appeltaarten met recepten van hier en uit het buitenland maken, voor het plezier van uw gasten!

Of u nu een ervaren bakker bent of u heeft nog nooit een taart gebakken, u zal alle inspiratie voor een appeltaart die u nodig heeft, vinden op Cookidoo®. Begin nu te zoeken!

Begin te bakken