Moeilijkheidsgraad
De meeste van onze recepten zijn eenvoudig. Sommige vragen wat meer van u: deze zijn als gemiddeld of gevorderd beoordeeld en kunnen wat meer tijd kosten.
Voorbereidingstijd
Dit is hoeveel tijd u nodig hebt om deze maaltijd te bereiden.
Totale tijd
Dit is hoe lang het duurt om deze maaltijd van het begin tot het eind te maken: marineren, bakken, afkoelen enz.
Portie
Dit toont het aantal porties dat dit recept maakt.
Ingrediënten
Krem cukierniczy
- 450 g mleka, w temp. pokojowej
- 4 żółtka
-
30
g skrobi ziemniaczanej
of 30 g skrobi kukurydzianej - 25 g mąki pszennej
- 20 g cukru
- 15 g masła
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
of 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Masa pralinowa
- 350 g orzechów laskowych w karmelu, połamanych na kawałki (patrz wskazówka)
- 1 kostka masła (200 g), w temp. pokojowej, pokrojona na kawałki
Krążki ptysiowe
- 150 g wody
- 80 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 szczypta soli
- 120 g mąki pszennej
- 4 jajka, plus dodatkowo 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania krążków ptysiowych
- 3 łyżki migdałów, w płatkach, do posypania krążków ptysiowych
Wykończenie
- cukier puder, do oprószenia ciastek
- Voeding
- per 1 sztukę
- Calorieën
- 2699 kJ / 645 kcal
- Eiwitten
- 11 g
- Koolhydraten
- 44 g
- Vetten
- 47 g
- Verzadigd vet
- 23 g
- Vezels
- 2.2 g
- Natrium
- 158 mg
In Collecties
Alternatieve recepten
Babeczki z płynnym karmelem
25 Min
Orzechowe semifreddo
8óra 35p
Argentyńskie ciasteczka alfajores
1 Std. 10 Min
Ciasteczka whoopie pies
1h 45min
Makaroniki z herbatą matcha
2 Std.
Makowiec z białym makiem
2h 20min
Ptysie
2h 15min
Podwójna Pavlova z owocami jagodowymi
5h 30min
Ciasto ptysiowe
2 Std.
Kremówki (Napoleonki)
6h 30min
Rolada bezowa z serkiem mascarpone i owocami
3h 30min
Tort dacquoise
8h 15min