Geniet van het bereiden van een culinair meesterwerk met de Thermomix® Sous-vide modus. Bereid vlees, vis, zeevruchten, groenten en fruit zoals u verkiest en geniet elke keer van perfecte resultaten. Sous-vide is een nauwkeurige, zachte manier van koken: het voedsel wordt in een waterbad geplaatst, beschermd door een voedselveilige luchtdichte zak en gekookt bij een gecontroleerde temperatuur. Het koken van het voedsel in een afgesloten zak zorgt ervoor dat de smaak en voedingswaarde van alle ingrediënten bewaard blijven. Thermomix® kan de temperatuur in stappen van 1°C regelen, wat zorgt voor een betere nauwkeurigheid in uw kookproces.
Er zijn twee manieren om de zakken te sluiten: ofwel handmatig door hittebestendige zakken met een zippersluiting onder te dompelen in water om de lucht te verwijderen, ofwel met een vacuümafdichter. Kies uw methode volgens het recept. Als er vloeistoffen in de zak zitten, kies dan de wateronderdompelingsmethode. De op een vacuümafdichter gebaseerde methode is zeer effectief voor recepten waarbij er geen vloeistof in de zak zit.
Voor een perfect resultaat snijdt u het voedsel in stukken van ongeveer dezelfde grootte en dikte. Breng goed op smaak en plaats in de zak of zakken. Leg het voedsel zo plat mogelijk in de zak(ken).
Het marineren van hardere stukken vlees maakt ze zacht en verbetert de smaak. Voeg een deel van de marinade toe aan de sous-vide zak en gebruik de wateronderdompelingsmethode om ze af te dichten.
Als u de wateronderdompelingsmethode gebruikt, plaats het voedsel dan in hoogwaardige zakken met een zippersluiting. Gebruik zakken zonder BPA (Bisfenol A). Ze zijn op grote schaal verkrijgbaar bij de meeste detailhandelaren. Polyetheen zakken zijn niet geschikt voor het koken van voedsel. Vul een gootsteen of een grote kom met water. Sluit de zak af en laat een gat in de afdichting van ca. 3 cm. Dompel de zak onder en laat de open afdichting boven het water. Door de druk van het water zal de lucht ontsnappen. Sluit de zak volledig af vóór u hem volledig onderdompelt.
•Het sap van een halve geperste citroen of een theelepel vitamine C (ascorbinezuur) moet aan het water worden toegevoegd om de mengbeker te beschermen. De hoeveelheid water hangt af van het volume van de zakken. Voeg voldoende water toe om de zakken volledig onder te dompelen maar niet boven het maximale vulniveau.
•Gebruik de vacuümzakken maar één keer.
•Voor sous-vide koken raden we aan om bevroren vis of zeevruchten te kopen die minstens 24 uur bij een minimum van -20°C zijn ingevroren. Ontdooi voor het koken.
•Asperges: 150 g gepelde asperges, 14 cm lengte Sous-vide/15 min/82ºC
•Zalm: 150 g verse zalmfilet, 3 cm dik Sous-vide/45 min/55ºC
•__Medium-rode biefstuk: __ 180-200 g elk, 3 cm dik Sous-vide/1 u 30 min/54ºC
•Runderborststuk: 600-800 g, in 2 stukken gesneden, 5-6 cm dik Sous-vide/12 u/85ºC
•__Varkenskoteletten: __ 350 g elk, 3,5 cm dik Sous-vide/1 u 30 min/70ºC
•__Varkenswangen: __ 100-150 g elk Sous-vide/8 u/85ºC
•Kippenborst: 250-300 g elk, 2-3 cm dik Sous-vide/1 u 30 min/72ºC
•Abrikozen: 300-350 g, 3 eenheden, in twee gesneden Sous-vide/1 u/80ºC
*Opmerkingen:
•Deze temperaturen en tijden zijn referenties nadat het water is verwarmd.
•Als uw ingrediënten een ander gewicht of dikte hebben, pas dan de tijden aan.
•Het braden van vlees en gevogelte na sous-vide koken zal smaak toevoegen.
• Het marineren van vlees en gevogelte voor het koken zorgt voor extra smaak.