Tips voor foodpairing met bier

Maak alles lekkerder met bier!

Bier combineren met een gerecht (foodpairing) kan de smaak van uw gerecht versterken. Daarnaast is het ook een veelzijdig ingrediënt om mee te koken! Lees verder en leer hoe u bieren perfect kunt combineren met verschillende gerechten!

Rundvlees

U combineert steak misschien meestal met rode wijn, maar moutig bier versterkt de smaak van het rundvlees door een contrast te vormen met de zoute smaak en het vlees meer diepgang te geven. __Belgische bieren, zoals Dubbels en Tripels __met hints van karamel en bruine suiker versterken de sappigheid door het vet af te breken en de karamelisering van het rode vlees te weerspiegelen. Deze zoetere bieren blijven ook achter in de mond voor meer smaak bij elke hap en verzachten de nootsmaak van het rund, vooral bij dry-aged en sterk dooraderde stukken rundvlees.

Kipgerechten

Bier is een perfecte keuze voor gebraden kip en decadente gerechten zoals Coq au Vin en Chicken Marsala, om een frisse toets te geven. Farmhouse Ales zoals een Saison zijn sterk koolzuurhoudend om de rijke smaak in evenwicht te brengen. De fruitigheid van het bier brengt de boter in evenwicht zonder te zoet te worden. Er is genoeg koolzuur om het vet en de olie in balans te brengen, en het is fris genoeg om het gehemelte te zuiveren van de hartige saus. Saisons hebben ook een kruidige toets die het gevogelte een aardse smaak geven waardoor de combinatie werkt.

Chili’s en stoofpotjes

Hartige gerechten zoals chili con carne of traag gegaarde stoofpotjes hebben een robuust bier nodig als tegengewicht voor de sterke smaak. Ook voegen ze een extra laagje krachtige smaak toe in vloeibare vorm. Stouts en Doppelbocks hebben beide voldoende power, met een geroosterde, volle toets om niet te verdwijnen in de smaken van de dikke vleesjus en stukjes gekruid vlees. Ze worden vaak ʻvloeibaar brood’ genoemd en in combinatie met gerechten doen ze denken aan warme broodjes die in een hartige saus worden gesopt, maar dan met een frisse zoete toets voor de perfecte dorstlessende en bevredigende smaaksensatie. Hints van rumrozijnen, toffee, en zelfs chocoladetruffels geven het stoofvlees pit en versterken de aromatische factor zodat al uw zintuigen betrokken worden.

Zeevruchten

Zeevruchten combineren met een gistbier is nog lekkerder dan elke wijncombinatie, met als extra voordeel dat uw dorst wordt gelest wanneer u op een zonnige namiddag coquilles en sneeuwkrab verorbert. Witbier, met zijn licht zoete, honingachtige smaak, sluit perfect aan bij de zoete smaak van de zeevruchten en omhult ze met zijn fluwelige smaak door de toevoeging van haver. De fruitige en toch moutige nasmaak van dit soort bier rondt de zachtheid van kreeftenvlees perfect af voor een complex smaakpalet dat u niet enkel uit de zeevruchten haalt.

Koken met bier

Bier toevoegen aan uw recepten is een eenvoudige manier om veel smaak te creëren. U kunt het bier gebruiken om voedsel te bedruipen wanneer u grilt, bakt of roostert voor meer karamelisering en een lekkere vleesjus. Bier geeft uw groenten een frissere, krachtigere smaak wanneer u het gebruikt in plaats van water om ze te stoven. Het geeft ook een rijke aardse smaak aan soepen en stoofpotjes, alsof ze urenlang hebben staan sudderen. Voor een complexer, gelaagd dessert kunt u nootachtige bieren gebruiken. Maakt u zich geen zorgen over het alcoholgehalte: het verdampt bijna allemaal tijdens het kookproces.

Unieke en lekkere manieren om met bier te koken!

Koken met bier