Moeilijkheidsgraad
De meeste van onze recepten zijn eenvoudig. Sommige vragen wat meer van u: deze zijn als gemiddeld of gevorderd beoordeeld en kunnen wat meer tijd kosten.
Voorbereidingstijd
Dit is hoeveel tijd u nodig hebt om deze maaltijd te bereiden.
Totale tijd
Dit is hoe lang het duurt om deze maaltijd van het begin tot het eind te maken: marineren, bakken, afkoelen enz.
Portie
Dit toont het aantal porties dat dit recept maakt.
Ingrediënten
- 220 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
- 510 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 330 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 15 g soli
- skrobia ziemniaczana, do oprószenia koszyka do wyrastania chleba
- 10 kostek lodu, do zaparowania piekarnika
- Voeding
- per 1 kromkę
- Calorieën
- 343 kJ / 81.9 kcal
- Eiwitten
- 2.5 g
- Koolhydraten
- 17.4 g
- Vetten
- 0.4 g
- Verzadigd vet
- 0.1 g
- Vezels
- 0.8 g
- Natrium
- 224.8 mg
In Collecties
Alternatieve recepten
Żytni zakwas chlebowy
96 Std.
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na zakwasie pieczony na liściu kapusty
18h 20min
Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego
2h
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5 Std. 10 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 Std. 45 Min
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16 Std.
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16h 30 min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17h 20min
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 Std.
Chleb żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 Std. 45 Min