Moeilijkheidsgraad
De meeste van onze recepten zijn eenvoudig. Sommige vragen wat meer van u: deze zijn als gemiddeld of gevorderd beoordeeld en kunnen wat meer tijd kosten.
Voorbereidingstijd
Dit is hoeveel tijd u nodig hebt om deze maaltijd te bereiden.
Totale tijd
Dit is hoe lang het duurt om deze maaltijd van het begin tot het eind te maken: marineren, bakken, afkoelen enz.
Portie
Dit toont het aantal porties dat dit recept maakt.
Ingrediënten
- 200 g fileta ze śledzia, solonego, à la Matjas, opłukanego (patrz wskazówka)
- 4 jajka
- 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- bułka tarta, ilość do obsypania formy
- 1000 g ziemniaków, mączystych, ugotowanych w mundurkach, obranych, ostudzonych, pokrojonych na 3 cm kawałki
- 25 - 30 g chrzanu tartego, śmietankowego
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka majeranku, suszonego
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w poprzek w 1 cm plastry
- Voeding
- per 1 porcję
- Calorieën
- 778.1 kJ / 185.8 kcal
- Eiwitten
- 8.1 g
- Koolhydraten
- 16.3 g
- Vetten
- 10.6 g
- Verzadigd vet
- 4.9 g
- Vezels
- 1.6 g
- Natrium
- 1334.3 mg
In Collecties
Alternatieve recepten
Kartacze z mięsem
1 godz.
Kotlety ruskie
35 min
Pasztet z mięsa w kruchym cieście
2h 50min
Kiszka ziemniaczana
4hod. 20min
Placki ziemniaczane z twarogiem czosnkowym (plińce z pomoćką)
1 godz.
Babka ziemniaczana z boczkiem
1 Std. 40 Min
Brioszka z kulką
1 Std. 40 Min
Kołduny litewskie
1 Std. 50 Min
Pasztet z dorsza
1h 10min
Wielkanocny placek ziemniaczany
2 godz. 15 min
Pulpety z białej kiełbasy w sosie śmietanowo-chrzanowym
30 min
Racuchy z konfiturą truskawkową (ruchanki)
1 Std. 30 Min