Moeilijkheidsgraad
De meeste van onze recepten zijn eenvoudig. Sommige vragen wat meer van u: deze zijn als gemiddeld of gevorderd beoordeeld en kunnen wat meer tijd kosten.
Voorbereidingstijd
Dit is hoeveel tijd u nodig hebt om deze maaltijd te bereiden.
Totale tijd
Dit is hoe lang het duurt om deze maaltijd van het begin tot het eind te maken: marineren, bakken, afkoelen enz.
Portie
Dit toont het aantal porties dat dit recept maakt.
Ingrediënten
Ciasto
- 250 g mleka
- 60 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 110 g cukru
- olej, ilość do natłuszczenia miski
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 jajka
- 460 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
Nadzienie i formowanie drożdżówek
- 320 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- mąka pszenna, ilość do oprószenia blatu
- brązowy cukier, ilość do posypania jabłek
- cynamon, mielony, ilość do posypania jabłek
- 1 jajko, do posmarowania drożdżówek
- Voeding
- per 1 sztukę
- Calorieën
- 1114.4 kJ / 266.2 kcal
- Eiwitten
- 6.7 g
- Koolhydraten
- 44.4 g
- Vetten
- 7.3 g
- Vezels
- 1.6 g
In Collecties
Alternatieve recepten
Drożdżówki z nadzieniem z płatków róż
1 Std. 15 Min
Drożdżówki-serca z dżemem
2h 10min
Rogaliki na piątkę
2h 20min
Drożdżówki z makiem
2h 40min
Rogaliki z marmoladą
50min
Zawijane drożdżówki z serem
2h 40min
Jagodzianki
3h 30min
Drożdżówki z budyniem i śliwkami
2 Std.
Zakręcone ciasto drożdżowe z jabłkami
1 Std. 15 Min
Drożdżówki z serem
1 godz.
Drożdżowe ślimaczki z twarogiem
1 Std. 20 Min
Wieniec z makiem i morelami
1 godz. 30 min