Niveau
La plupart de nos recettes sont simples, mais certaines sont un peu plus complexes : elles sont alors notées comme niveau « moyen » ou « difficile » et vous demanderont un peu plus de temps.
Temps de préparation
Ceci représente le temps de travail nécessaire pour préparer ce plat.
Temps total
Il s'agit du temps requis pour préparer ce plat du début à la fin : marinade, cuisson, refroidissement, etc.
Nombre de portions
Cela vous montre le nombre de portions compris dans cette recette.
Ingrédients
- 150 g mleka, temp. pokojowej
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 640 g mąki pszennej, typu 500, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 120 g cukru
- 250 g masła (50 g miękkiego i 200 g zimnego), pokrojonego na kawałki
- 2 jajka, plus 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ciastek
- 4 żółtka
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
ou 2 łyżeczki cukru wanilinowego - ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki aromatu cytrynowego (optionnel)
- marmolada owocowa, do nadziania ciastek (1 słoik)
- cukier puder, do oprószenia
- Infos nut.
- par 1 sztukę
- Calories
- 1241.8 kJ / 296.6 kcal
- Protides
- 5.3 g
- Glucides
- 40.3 g
- Lipides
- 12.8 g
- Graisses saturées
- 7.6 g
- Fibre
- 0.8 g
- Sodium
- 67.1 mg
Collection(s)
Recettes alternatives
Wieniec z makiem i morelami
1h 30 min
Kruche ciasteczka cytrynowo-pistacjowe
1 godz. 55 min
Millefeuille z kremem waniliowym
5 Std.
Ślimaczki makowe
2h 30 min
Rożki francuskie z serem
7 Std. 40 Min
Kruche ciasto z wiśniami
1h 20min
Makowiec z białym makiem
2 Std. 20 Min
Zakręcone ciasto drożdżowe z jabłkami
1h 15 min
Drożdżówki z jabłkami
2 Std. 35 Min
Skandynawskie bułeczki z nadzieniem marcepanowym (Semlor)
2h 30 min
Hotteok (drożdżowe, nadziewane placki na słodko)
1h 30 min
Rogale à la marcińskie
10 godz.