Moeilijkheidsgraad
De meeste van onze recepten zijn eenvoudig. Sommige vragen wat meer van u: deze zijn als gemiddeld of gevorderd beoordeeld en kunnen wat meer tijd kosten.
Voorbereidingstijd
Dit is hoeveel tijd u nodig hebt om deze maaltijd te bereiden.
Totale tijd
Dit is hoe lang het duurt om deze maaltijd van het begin tot het eind te maken: marineren, bakken, afkoelen enz.
Portie
Dit toont het aantal porties dat dit recept maakt.
Ingrediënten
- 275 g wody, letniej, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 200 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
-
15
g drożdży świeżych, pokruszonych
of 1 ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) -
20
g miodu
of 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego - 300 g mąki z żyta krzyca, Melvit
- 200 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 120 g moreli suszonych, bez pestek, pokrojonych w ćwiartki
- 2 łyżeczki soli
- masło, do natłuszczenia formy
- mak, do posypania chleba
- Voeding
- per 1 kromkę
- Calorieën
- 395.6 kJ / 94.6 kcal
- Eiwitten
- 2.9 g
- Koolhydraten
- 20.2 g
- Vetten
- 0.5 g
- Verzadigd vet
- 0.1 g
- Vezels
- 2.2 g
- Natrium
- 183.8 mg
In Collecties
Alternatieve recepten
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 Std. 30 Min
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19h
Śródziemnomorski chleb twarogowy na zakwasie
16 Std. 40 Min
Chleb pszenny na zakwasie
12 Std.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5h 10min
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17u. 25min
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16h
Chleb na maślance i zakwasie
18 godz.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 Std. 45 Min
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16h
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 Std. 20 Min
Ciasto na pizzę na zakwasie
19h 15 min